ßßß Cookit - przepis na Pieczona gęś z sałatką z pomarańczy

Pieczona gęś z sałatką z pomarańczy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś 1 gramów
olej 1 gramów
majeranek 2 gramów
koper włoski 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
koperek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną gęś natrzeć od wewnątrz solą, a na zewnątrz majerankiem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Ułożyć w brytfannie na rozgrzanym tłuszczu i piec w 180 stopniach, licząc po 50 minut na każdy kilogram mięsa. polewać wytapiającym się tłuszczem od czasu do czasu i skrapiać gorącą wodą.
Sałatka: pomarańcze obrać, usuwając białą błonkę i pokroić w plasterki, usuwając pestki. Plasterki ułożyć na półmisku. Oczyszczoną bulwę kopru pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną cebulę pokroić w krążki. Oliwę wymieszać z octem, dodać rozmaryn, doprawić sola oraz pieprzem. Fenkuł (koper włoski) wymieszać z połową sosu i rozłożyć na plastrach pomarańczy. Sałatkę posypać krążkami cebuli, polać resztą sosu oraz oprószyć pieprzem i udekorować koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Sałatki
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8538/Pieczona-ges-z-salatka-z-pomaranczy