Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 1 gramów
olej 1 gramów
majeranek 2 gramów
koper włoski 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
rozmaryn 1 łyżek deserowych
koperek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną
gęś natrzeć od wewnątrz
solą, a na zewnątrz
majerankiem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Ułożyć w brytfannie na rozgrzanym tłuszczu i piec w 180 stopniach, licząc po 50 minut na każdy kilogram
mięsa. polewać wytapiającym się tłuszczem od czasu do czasu i skrapiać gorącą
wodą.
Sałatka:
pomarańcze obrać, usuwając białą błonkę i pokroić w plasterki, usuwając pestki. Plasterki ułożyć na półmisku. Oczyszczoną bulwę
kopru pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną
cebulę pokroić w krążki.
Oliwę wymieszać z
octem, dodać
rozmaryn, doprawić
sola oraz
pieprzem. Fenkuł (
koper włoski) wymieszać z połową sosu i rozłożyć na plastrach
pomarańczy.
Sałatkę posypać krążkami
cebuli, polać resztą sosu oraz oprószyć
pieprzem i udekorować
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaSałatkiWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: