Wykonanie
« Powrót  
![](/Data/Images/ksiazka-kucharska.pl\przepis_slash_5308_slash_Karp-faszerowany,-z-sosem-greckim/l/-743549134.jpg)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 sztuk
cebula pokrojona w krążki 1 sztuk
czosnek pokrojony w cwiartki 2 ząbki
przyprawa jarzynowa według uznaniafilety z połowy
karpia 0,5 sztuk
żółtka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
bułka tarta według uznania
marchewka 4 sztuk
seler 0,5 sztuk
pietruszka 2 sztuk
koncentrat pomidorowy według uznania
olej według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Wypatroszoną
rybę, oskrobać, oczyścić i umyć. Do środka włożyć krążki
cebuli i
czosnek, wsypać też trochę jarzynki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 dni. W dniu przyrządzania wyjąć
karpia z lodówki. Przepuścić przez maszynkę filety z połowy
karpia, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i jarzynką, wymieszać z
żółtkiem i startą
cebulą. dodać tyle
tartej bułki, aby farsz miał gęstość masy na kotlety mielone. Usunąć
cebulę i
czosnek z wnętrza
ryby, włożyć do niego przygotowane nadzienie i zaszyć bawełnianą nicią. Upiec do miękkości w 190 stopniach.
Sos grecki: oczyszczone
marchewki,
pietruszki i
seler zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w plasterki, udusić na
oleju i wymieszać z koncentratem. Doprawić
solą,
pieprzem i przyprawą jarzynową. Sosem przykryć
rybę.Można podawać na ciepło i na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: