ßßß Cookit - przepis na Drób nadziewany owocami

Drób nadziewany owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
tuszka indyczki 1 sztuk
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
imbir 0,25 łyżek deserowych
morele suszone 200 gramów
Winogrona 200 gramów
sok z pomarańczy według uznania
rozmaryn swieży według uznania
szałwia świeża według uznania
masło 1 łyżek stołowych
wino białe półwytrawne 0,75 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną tuszkę od środka i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, cynamonem, goździkami i imbirem. odstawić na 60 minut do lodówki. Morele zalać sokiem, odstawić na 15 minut i osączyć (zalewę zachować). Opłukane winogrona przekroić i usunąć pestki. Z rozmarynu oderwać igiełki. Szałwię posiekać. Zioła wymieszać z morelami i winogronami. Doprawić sola oraz białym pieprzem. Mieszanina napełnić tuszkę, otwór zaszyć. Tuszkę posmarować masłem i ułożyć w formie. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopnia. Piec jeszcze ok. 60 minut, dość często polewając mięso najpierw winem i sokiem pozostałym z moczenia moreli, a potem wytworzonym sosem. Tuszkę pokroić na części. Nadzienie, które wypadnie, należy dołożyć do każdej porcji.
Uwagi:
Indyczkę można zastąpić dużym kurczakiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10365/Drob-nadziewany-owocami