Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
tuszka indyczki 1 sztuk
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
goździki mielone 0,25 łyżek deserowych
imbir 0,25 łyżek deserowych
morele suszone 200 gramów
Winogrona 200 gramówsok z
pomarańczy według uznania
rozmaryn swieży według uznania
szałwia świeża według uznania
masło 1 łyżek stołowych
wino białe półwytrawne 0,75 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną
tuszkę od środka i na zewnątrz natrzeć
solą,
pieprzem,
cynamonem,
goździkami i
imbirem. odstawić na 60 minut do lodówki.
Morele zalać
sokiem, odstawić na 15 minut i osączyć (zalewę zachować). Opłukane
winogrona przekroić i usunąć pestki. Z
rozmarynu oderwać igiełki.
Szałwię posiekać.
Zioła wymieszać z
morelami i
winogronami. Doprawić
sola oraz
białym pieprzem. Mieszanina napełnić
tuszkę, otwór zaszyć.
Tuszkę posmarować
masłem i ułożyć w formie. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopnia. Piec jeszcze ok. 60 minut, dość często polewając
mięso najpierw
winem i
sokiem pozostałym z moczenia
moreli, a
potem wytworzonym sosem.
Tuszkę pokroić na części. Nadzienie, które wypadnie, należy dołożyć do każdej porcji.Uwagi:Indyczkę można zastąpić dużym
kurczakiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: