ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegotuszka indyczki 1 sztukCynamon 0,25 łyżek deserowychgoździki mielone 0,25 łyżek deserowychimbir 0,25 łyżek deserowychmorele suszone 200 gramówWinogrona 200 gramówsok z pomarańczy według uznaniarozmaryn swieży według uznaniaszałwia świeża według uznaniamasło 1 łyżek stołowychwino białe półwytrawne 0,75 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umytą, osuszoną tuszkę od środka i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, cynamonem, goździkami i imbirem. odstawić na 60 minut do lodówki. Morele zalać sokiem, odstawić na 15 minut i osączyć (zalewę zachować). Opłukane winogrona przekroić i usunąć pestki. Z rozmarynu oderwać igiełki. Szałwię posiekać. Zioła wymieszać z morelami i winogronami. Doprawić sola oraz białym pieprzem. Mieszanina napełnić tuszkę, otwór zaszyć. Tuszkę posmarować masłem i ułożyć w formie. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopnia. Piec jeszcze ok. 60 minut, dość często polewając mięso najpierw winem i sokiem pozostałym z moczenia moreli, a potem wytworzonym sosem. Tuszkę pokroić na części. Nadzienie, które wypadnie, należy dołożyć do każdej porcji.Uwagi:Indyczkę można zastąpić dużym kurczakiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: