Wykonanie
W sklepie obok mnie pojawiły się wieelkie
dynie. Kupiłam i skorzystałam z przepisu z książki „U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt”.Zupa dla dzieci po 10-11 miesiącu.

Składniki :ćwierć dużej lub pół średniej dyni,2 średnie marchwie,2 łyżki
masła z lodówki,świeży
imbir,
cynamon (wariant dla rodziców),1 płaska łyżeczka
soli,1 l
wywaru z
mięsa indyka lub
kurczaka na wodzie źródlanej.Wykonanie :Do gotującego się
wywaru, przygotowanego na
mięsie bez kości, wrzucić pokrojoną w kostkę
marchew i
dynię. Gdy będą miękkie, dodajemy
sól,
masło i dwie duże szczypty świeżo startego
imbiru. Wszystko miskujemy. Odlewamy porcję dla dziecka. Resztę zupy doprawiamy pozostałym
imbirem i
cynamonem oraz, wedle uznania,
solą i
pieprzem.W zupce dla dziecka
imbir ma być wyczuwalny. Danie dla dorosłych powinno być bardziej aromatyczne i dość ostre.