ßßß Cookit - przepis na Irlandzka zupa ziemniaczana

Irlandzka zupa ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 600 gramów
seler 60 gramów
cebula 80 gramów
bulion drobiowy 1 litrów
woda 1 szklanek
natka pietruszki suszona 1 łyżek deserowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
ser żółty 100 gramów
szynka 150 gramów
pieprz według uznania
sól 0,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczone, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojony seler i posiekaną cebulę zalać bulionem oraz wodą. Wrzucić natkę, doprawić solą oraz pieprzem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać mleko z mąką i wlać do zupy. Gotować dalej, aż zupa zgęstnieje. Dodać starty ser, pokrojona szynkę i jeszcze gotować, dopóki ser się nie rozpuści.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11371/Irlandzka-zupa-ziemniaczana