ßßß Cookit - przepis na Fasola w szarym sosie

Fasola w szarym sosie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
fasola Jaś 40 dekagramów
masło 2 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
piernik czerstwy 5 dekagramów
migdały 5 dekagramów
rodzynki 5 dekagramów
sól według uznania
cukier według uznania
ser biały 15 dekagramów
Wykonanie:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Piernik utrzeć na tarce z małymi otworami. Stopić masło (margarynę) z dodatkiem miodu, wymieszać z utartym piernikiem. Podsmażyć na wolnym ogniu, dodać w wywar z fasoli (około 2 szklanek). Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać, drobno pokrajać. Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić. Przygotowane rodzynki i migdały dodać do sosu, sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. Sos powinien być słodko-kwaśny. Ser pokrajać w drobną kostkę. Gorącą fasolę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać serem, zalać równomiernie sosem. Podawać jako danie kolacyjne lub obiadowe. Biały ser można zastąpić łagodnym żółtym, pokrajanym w grube kawałki. Żółty ser podaje się wówczas na małym półmisku.
Uwagi:
Zamiast cytryny możemy użyć ocet winny.
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/339/Fasola-w-szarym-sosie