Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
fasola Jaś 40 dekagramów
masło 2 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznaniapiernik czerstwy 5 dekagramów
migdały 5 dekagramów
rodzynki 5 dekagramów
sól według uznania
cukier według uznania
ser biały 15 dekagramówWykonanie:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Piernik utrzeć na tarce z małymi otworami. Stopić
masło (
margarynę) z dodatkiem
miodu, wymieszać z utartym piernikiem. Podsmażyć na wolnym ogniu, dodać w
wywar z
fasoli (około 2 szklanek). Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Migdały sparzyć wrzącą
wodą, obrać, drobno pokrajać.
Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić. Przygotowane
rodzynki i
migdały dodać do sosu, sos przyprawić do smaku
solą,
cukrem i
sokiem z cytryny lub
octem. Sos powinien być słodko-kwaśny.
Ser pokrajać w drobną kostkę. Gorącą
fasolę wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać
serem, zalać równomiernie sosem. Podawać jako danie kolacyjne lub obiadowe.
Biały ser można zastąpić łagodnym
żółtym, pokrajanym w grube kawałki.
Żółty ser podaje się wówczas na małym półmisku.Uwagi:Zamiast
cytryny możemy użyć
ocet winny.Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: