Wykonanie
Do ciasta potrzebujesz:- 400g
mąki pszennej- 100ml
wody
- 250g
masła- 2 łyżek
cukru pudru- szczypty
soli- łyżeczki
octu winnego- odrobiny
mleka i
cukru do posypaniaDo nadzienia potrzebujesz:- 5 szklanek
truskawek- pół szklanki
cukru(do średnio słodkich)- łyżki
miodu- łyżki
soku z cytryny- łyż\eczki skórki otartej z
cytryny- 3 łyżek
mąki pszennej
Mąkę wymieszaj z
solą i
cukrem, dodaj
masło pokrojone w cienkie plasterki, wymieszaj i dodaj
wodę oraz
ocet. Bardzo szybko zagnieć ciasto i zawinięte w folię umieść w lodówce na pół godziny.Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części, mniejszą odłóż do lodówki, większą rozwałkuj na kształt koła o 10 cm większego niż dno formy w której będziesz piec,posyp ciasto odrobiną
mąki by nie przywierało. Tortownicę posmaruj
masłem i posyp
bułką tartą. Placek umieść w formie, dociśnij brzegi.

Czas na
truskawki, jeśli są duże, musisz przekroić je na pół. Dodaj do nich pozostałe składniki i wymieszaj, następnie wyłóż nadzienie na dno placka.Resztę ciasta rozwałkuj na taką samą grubość jak pierwszy placek, wytnij z niego paski o równej szerokości i zaplatając rozłóż je na truskawkach. Dociśnij przy brzegach by wierzch połączył się z
ciastem ze ścianek, Posmaruj uzyskaną kratownicę
mlekiem i posyp
cukrem.

Ciasto umieść na około 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, bez termoobiegu. po 10 minutach zmniejsz temperaturę o 10 stopni. Jeśli wypełnimy ciasto po brzegi
truskawkami, sok wypływający z nich podczas pieczenia może próbować uciec z formy, warto więc nałożyć ich nieco mniej :)Smacznego!!!