ßßß
Wilgotne i bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym t en smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk - przesunąć myszką do dołu ).składniki:1 kostka masła (200 g)¾ szklanki cukru3 jajka1 łyżka soku z cytrynyskórka otarta z cytryny1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )¾ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliprzygotowanie:Składniki powinny być w temp. pokojowej.Ciepłe masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C.polewa cytrynowa:½ szklanki wodysok z 2 cytryn¼ szklanki mioduSkładniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą - tak, by zalała także boki.A tu ciasto nadgryzion e przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).