ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z masą makową

Biszkopt z masą makową

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 3 sztuk
mąka pszenna 4 łyżek stołowych
cukier 0.65 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 250 gramów
żółtko 2 sztuk
mak 2 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0.5 sztuk
woda 2 łyżek stołowych
tłuszcz według uznania
Wykonanie:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem(3 łyżki). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać , a następnie dodać do ubitych jaj. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170oC.Masa: Mak zaparzyć w 125 ml wrzącej wody. Podgrzewać jeszcze 5 minut. Ostudzić pod przykryciem. Zimny mak wylać na gęste sito. Masło rozetrzeć na puszystą masę . Dodać cukier puder, żółtka oraz mak, wymieszać .Lukier: Cukier(0.5 szklanki ) rozetrzeć z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę .Mazurek: Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Płaty ciasta przełożyć masą makową . Udekorować według uznania.
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3264/Biszkopt-z-masa-makowa