Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 3 sztuk
mąka pszenna 4 łyżek stołowych
cukier 0.65 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 250 gramów
żółtko 2 sztuk
mak 2 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0.5 sztuk
woda 2 łyżek stołowychtłuszcz według uznaniaWykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z
cukrem(3 łyżki).
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać , a następnie dodać do ubitych jaj. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25 x 25 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170oC.Masa:
Mak zaparzyć w 125 ml wrzącej
wody. Podgrzewać jeszcze 5 minut. Ostudzić pod przykryciem. Zimny
mak wylać na gęste sito.
Masło rozetrzeć na puszystą masę . Dodać
cukier puder,
żółtka oraz
mak, wymieszać .
Lukier:
Cukier(0.5 szklanki ) rozetrzeć z
wodą i
sokiem z cytryny na gładką masę .Mazurek: Zimny
biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Płaty ciasta przełożyć masą
makową . Udekorować według uznania.Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: