ßßß Cookit - przepis na Ciasto maślane z jabłkami i orzechami

Ciasto maślane z jabłkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 100 gramów
masło 1 łyżek deserowych
mleko 125 mililitrów
drożdże suszone 7 gramów
mąka 250 gramów
cukier 120 gramów
rodzynki 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
orzechy włoskie 200 gramów
miód 3 łyżek stołowych
jabłka 500 gramów
sok jabłkowy 300 mililitrów
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
budyń waniliowy 1 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuk
śmietana kremowa 250 gramów
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać stopione masło, drożdże wymieszane w ciepłym mleku, 50g cukru, 1 cukier waniliowy oraz sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut.
Posiekać 100g orzechów. Ciasto posmarować 60g stopionego masła. Posypać 60g cukru i orzechami. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Skropić 2 łyżkami miodu.
Jabłka obrać, jedno zostawić, a pozostałe pokroić w kostkę. Budyń wymieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 10g cukru. Resztę soku zagotować z łyżką soku cytrynowego. Dodać jabłka i gotować 5 minut. wymieszać z wypłukanymi rodzynkami. Połączyć z budyniem i zagotować. Schłodzoną śmietanę ubić z zagęstnikiem, 1 cukrem waniliowym i wymieszać z 100g posiekanych orzechów.
Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód włożyć do tortownicy, wlać kompot i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrane jabłko pokroić na plasterki i poddusić na łyżce masła. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę miodu. Na kompot wyłożyć bita śmietanę z orzechami i przykryć ciastem. Udekorować plasterkami jabłka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9928/Ciasto-maslane-z-jablkami-i-orzechami