ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 100 gramówmasło 1 łyżek deserowychmleko 125 mililitrówdrożdże suszone 7 gramówmąka 250 gramówcukier 120 gramówrodzynki 50 gramówsól 1 szczyptacukier waniliowy 2 sztukorzechy włoskie 200 gramówmiód 3 łyżek stołowychjabłka 500 gramówsok jabłkowy 300 mililitrówsok z cytryny 2 łyżek deserowychbudyń waniliowy 1 sztukŚmietan-fix 1 sztukśmietana kremowa 250 gramówWykonanie:Do przesianej mąki dodać stopione masło, drożdże wymieszane w ciepłym mleku, 50g cukru, 1 cukier waniliowy oraz sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut.Posiekać 100g orzechów. Ciasto posmarować 60g stopionego masła. Posypać 60g cukru i orzechami. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Skropić 2 łyżkami miodu.Jabłka obrać, jedno zostawić, a pozostałe pokroić w kostkę. Budyń wymieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 10g cukru. Resztę soku zagotować z łyżką soku cytrynowego. Dodać jabłka i gotować 5 minut. wymieszać z wypłukanymi rodzynkami. Połączyć z budyniem i zagotować. Schłodzoną śmietanę ubić z zagęstnikiem, 1 cukrem waniliowym i wymieszać z 100g posiekanych orzechów.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód włożyć do tortownicy, wlać kompot i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrane jabłko pokroić na plasterki i poddusić na łyżce masła. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę miodu. Na kompot wyłożyć bita śmietanę z orzechami i przykryć ciastem. Udekorować plasterkami jabłka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: