Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
masło 1 łyżek deserowych
mleko 125 mililitrów
drożdże suszone 7 gramów
mąka 250 gramów
cukier 120 gramów
rodzynki 50 gramów
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 2 sztuk
orzechy włoskie 200 gramów
miód 3 łyżek stołowych
jabłka 500 gramów
sok jabłkowy 300 mililitrów
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
budyń waniliowy 1 sztuk
Śmietan-fix 1 sztuk
śmietana kremowa 250 gramówWykonanie:Do przesianej
mąki dodać stopione
masło,
drożdże wymieszane w ciepłym
mleku, 50g
cukru, 1
cukier waniliowy oraz
sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkować i przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut.Posiekać 100g
orzechów. Ciasto posmarować 60g stopionego
masła. Posypać 60g
cukru i
orzechami. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Skropić 2 łyżkami
miodu.
Jabłka obrać, jedno zostawić, a pozostałe pokroić w kostkę.
Budyń wymieszać z 5 łyżkami
soku jabłkowego i 10g
cukru. Resztę soku zagotować z łyżką
soku cytrynowego. Dodać
jabłka i gotować 5 minut. wymieszać z wypłukanymi
rodzynkami. Połączyć z
budyniem i zagotować. Schłodzoną
śmietanę ubić z zagęstnikiem, 1
cukrem waniliowym i wymieszać z 100g posiekanych
orzechów.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Spód włożyć do tortownicy, wlać kompot i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrane
jabłko pokroić na plasterki i poddusić na łyżce
masła. Dodać łyżeczkę
soku z cytryny i łyżkę
miodu. Na kompot wyłożyć
bita śmietanę z
orzechami i przykryć
ciastem. Udekorować plasterkami
jabłka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: