ßßß Cookit - przepis na Wyborna szarlotka

Wyborna szarlotka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
masło 150 gramów
rodzynki 50 gramów
marcepan 400 gramów
płatki migdalowe 100 gramów
śmietana 500 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 100 gramów
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
konfitura wiśniowa 200 gramów
Wykonanie:
Przesiana mąkę, masło, 1 jajko, 100g cukru, cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte rodzynki osączyć.
Pokrojony marcepan zagnieść z 3 jajkami. Rodzynki wymieszać z płatkami migdałowymi. Gęstą śmietanę wymieszać z 50g cukru, 2 jajkami, budyniem i śmietaną kremową. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny.
Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, a na niej rozłożyć masę marcepanową i jabłka. Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczna, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, ostudzić. Można podawać z bita śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9932/Wyborna-szarlotka