ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówcukier 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 6 sztukmasło 150 gramówrodzynki 50 gramówmarcepan 400 gramówpłatki migdalowe 100 gramówśmietana 500 gramówbudyń waniliowy 1 sztukśmietana kremowa 100 gramówjabłka 1,2 kilogramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychkonfitura wiśniowa 200 gramówWykonanie:Przesiana mąkę, masło, 1 jajko, 100g cukru, cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte rodzynki osączyć.Pokrojony marcepan zagnieść z 3 jajkami. Rodzynki wymieszać z płatkami migdałowymi. Gęstą śmietanę wymieszać z 50g cukru, 2 jajkami, budyniem i śmietaną kremową. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny.Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Posmarować je konfiturą, a na niej rozłożyć masę marcepanową i jabłka. Na ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczna, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, ostudzić. Można podawać z bita śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: