Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
masło 150 gramów
rodzynki 50 gramówmarcepan 400 gramów
płatki migdalowe 100 gramów
śmietana 500 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 100 gramów
jabłka 1,2 kilogramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
konfitura wiśniowa 200 gramówWykonanie:Przesiana
mąkę,
masło, 1
jajko, 100g
cukru,
cukier waniliowy zagnieść na gładkie ciasto zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Umyte
rodzynki osączyć.Pokrojony marcepan zagnieść z 3
jajkami.
Rodzynki wymieszać z
płatkami migdałowymi. Gęstą
śmietanę wymieszać z 50g
cukru, 2
jajkami,
budyniem i
śmietaną kremową. Obrane
jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na paski i skropić
sokiem z cytryny.Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę, wyścielona papierem do pieczenia. Posmarować je
konfiturą, a na niej rozłożyć masę marcepanową i
jabłka. Na ciasto wylać masę
śmietanowo-jajeczna, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach, ostudzić. Można podawać z
bita śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: