ßßß Cookit - przepis na Ciasto nugatowe

Ciasto nugatowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtko 10 sztuk
białko 6 sztuk
cukier 125 gramów
mąka pszenna 80 gramów
mąka ziemniaczana 40 gramów
kakao 40 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
orzechy włoskie 200 gramów
cukier puder 150 gramów
śmietana 100 mililitrów
masło 150 gramów
spirytus 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wbij 8 żółtek do rondla o grubym dnie i ubij na maleńkim ogniu z 50 g cukru.
Następnie ubij sztywną pianę z 4 białek i 75 g cukru.
Delikatnie połącz białka z żółtkami, potem wsyp przez sitko obydwie mąki wymieszane
razem z kakao.
Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem, wlej biszkoptowe
ciasto i piecz w temperaturze 170oC.
Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 180oC.
Piecz przez około 20 - 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Wlej do rondla o grubym dnie śmietankę i miód, wsyp zmielone orzechy i gotuj masę
nugatową na maleńkim ogniu.
Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia.
Ubij 2 białka z połową cukru pudru.
Mocną , sztywną pianą wymieszaj delikatnie z masą nugatową i ponownie postaw
rondelek na małym ogniu.
Podgrzewaj tak długo - lekko mieszając od czasu do czasu łyżką - a na powierzchni
masy pojawią się bąbelki.
Wtedy zdejmij z ognia i wystudź .
Roztop w rondelku - ustawionym na garnku z wrzącą wodą - czekoladę .
Utrzyj miękkie masło z resztą cukru pudru, wbij dwa żółtka, ucieraj dalej przez kilka
minut.
Potem dodaj połowę wystudzonej czekolady - ciągle ucierając - i masę nugatową . Na końcu wlej alkohol.
Przekrój wystudzony biszkopt na trzy placki, posmaruj kremem.
Oblej czekoladą i udekoruj orzechami.
Uwagi:
Śmietana 12%
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3268/Ciasto-nugatowe