Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
żółtko 10 sztuk
białko 6 sztuk
cukier 125 gramów
mąka pszenna 80 gramów
mąka ziemniaczana 40 gramów
kakao 40 gramów
czekolada gorzka 200 gramów
orzechy włoskie 200 gramów
cukier puder 150 gramów
śmietana 100 mililitrów
masło 150 gramów
spirytus 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowychWykonanie:Wbij 8
żółtek do rondla o grubym dnie i ubij na maleńkim ogniu z 50 g
cukru.Następnie ubij sztywną pianę z 4
białek i 75 g
cukru.Delikatnie połącz
białka z
żółtkami,
potem wsyp przez sitko obydwie
mąki wymieszanerazem z
kakao.Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem posmarowanym
masłem, wlej
biszkoptoweciasto i piecz w temperaturze 170oC.Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 180oC.Piecz przez około 20 - 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.Wlej do rondla o grubym dnie
śmietankę i
miód, wsyp zmielone
orzechy i gotuj masęnugatową na maleńkim ogniu.Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia.Ubij 2
białka z połową
cukru pudru.Mocną , sztywną pianą wymieszaj delikatnie z masą nugatową i ponownie postawrondelek na małym ogniu.Podgrzewaj tak długo - lekko mieszając od czasu do czasu łyżką - a na powierzchnimasy pojawią się bąbelki.Wtedy zdejmij z ognia i wystudź .Roztop w rondelku - ustawionym na garnku z wrzącą
wodą -
czekoladę .Utrzyj miękkie
masło z resztą
cukru pudru, wbij dwa
żółtka, ucieraj dalej przez kilkaminut.
Potem dodaj połowę wystudzonej
czekolady - ciągle ucierając - i masę nugatową . Na końcu wlej
alkohol.Przekrój wystudzony
biszkopt na trzy placki, posmaruj kremem.Oblej
czekoladą i udekoruj
orzechami.Uwagi:
Śmietana 12%Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: