Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mak 30 dekagramów
cukier 1 i 1/2 szklanek
cukier puder 1 szklanek
mąka pszenna 7 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
margaryna 20 dekagramów
mleko 1/2 litrów
jajka 10 sztuk
kakao 1 łyżek deserowych
kawa mielona 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
bakalie 10 dekagramów
wiórki kokosowe 2 dekagramów
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:CIASTO Z MAKIEM:30 dkg
maku, 1/2litra
mleka, 1 i 1/2 szklanki, 2o dkg.
margaryny, 5 jaj, 3łyżki
mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, 1 łyżeczka
kakao,1 łyżka mielonej
kawy,
bakalie,
Mak zagotować z
mlekiem aż zgęstnieje,przestudzić i zmielić najlepiej 2
razy.
Margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkami,dodać
kakao,
kawę,
mąkę,
mak i
bakalie - wszystko wymieszać. Ubić pianę z
białek,dodać do ciasta i lekko zamieszać. Całość wlać na blachę i piec 20 min.w temp.180 stopni. CIASTO JASNE:5 jaj, 4 łyżki
mąki pszennej,4 łyżki ziemniaczanej, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 szklanka
cukru.
Białka ubić na pianę,dodać
żółtka i
cukier i dalej ubijać. Wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i zamieszać. Białe ciasto wlać na podpieczony makowiec i całość piec jeszcze ok.25 min. Ciepłe (ale nie gorące)ciasto polać rozpuszczoną
czekoladą lub polewą i posypać wiórkami kokosowymi.Uwagi:Po upieczeniu ciasto można odwrócić \"do góry dnem\"tak,aby
makowe było na górze lub zostawić w wersji jak się piekło.Autor: LusiaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: