ßßß Cookit - przepis na Ciasto makowe

Ciasto makowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 30 dekagramów
cukier 1 i 1/2 szklanek
cukier puder 1 szklanek
mąka pszenna 7 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
margaryna 20 dekagramów
mleko 1/2 litrów
jajka 10 sztuk
kakao 1 łyżek deserowych
kawa mielona 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
bakalie 10 dekagramów
wiórki kokosowe 2 dekagramów
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
CIASTO Z MAKIEM:
30 dkg maku, 1/2litra mleka, 1 i 1/2 szklanki, 2o dkg.margaryny, 5 jaj, 3łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, 1 łyżeczka kakao,1 łyżka mielonej kawy, bakalie, Mak zagotować z mlekiem aż zgęstnieje,przestudzić i zmielić najlepiej 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać kakao,kawę,mąkę,mak i bakalie - wszystko wymieszać. Ubić pianę z białek,dodać do ciasta i lekko zamieszać. Całość wlać na blachę i piec 20 min.w temp.180 stopni. CIASTO JASNE:
5 jaj, 4 łyżki mąki pszennej,4 łyżki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru. Białka ubić na pianę,dodać żółtka i cukier i dalej ubijać. Wsypać mąkę,proszek do pieczenia i zamieszać. Białe ciasto wlać na podpieczony makowiec i całość piec jeszcze ok.25 min. Ciepłe (ale nie gorące)ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Po upieczeniu ciasto można odwrócić \"do góry dnem\"tak,aby makowe było na górze lub zostawić w wersji jak się piekło.
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7578/Ciasto-makowe