ßßß Cookit - przepis na Rozmarynie rozwijaj się…

Rozmarynie rozwijaj się…

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rozmaryn! To pyszne i mocno aromatyczne zioło rośnie w moim balkonowym ogródku. Zimuje bez problemu ale ja przechowuję go przez zimę w domu aby cieszyć się nim przez cały. Z nastaniem wiosny rozmaryn wędruje na balkon. Kurczak rozmarynowy w sosie parmezanowym jest doprawiony właśnie świeżym rozmarynem.
Z rozmarynem nie można przesadzać. Jak wspomniałam jest bardzo aromatyczny i bardzo szybko może dominować w potrawie. Wydaje mi się, że jedna łyżka świeżo posiekanego rozmarynu w tym daniu jest wystarczająca. Kurczak rozmarynowy pięknie pachnie . Zazwyczaj marynuję go przed smażeniem nawet jeśli kończę go gotować w sosie. Mięso będzie takie aromatyczne a soki, które puści dodają smaku również sosowi.
Do kurczaka przygotowałam sos parmezanowy. Rozmaryn i parmezan to świetna para i jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kombinacji to bardzo polecam. Sos parmezanowy to prosty sos na bazie śmietany z dodatkiem cebuli i czosnku. Gotuję kurczaka w sosie ale wcześniej rumienię go maśle. Kiedy mięso jest już miękkie dodaję szpinak. Kurczak w sosie świetnie pasuje do ryżu, ale to danie możecie również zjeść z bulgur lub inną kaszą. Moje dzieci nie przepadają za kaszą, więc najczęściej gotuję ryż do sosu. Na szczęście lubią obiad z kurczaka, więc co i rusz wymyślam jakiś nowy przepis.
6 porcji
Składniki:
800 g odfiletowanych udek z kurczaka
1 łyżka posiekanego rozmarynu, świeżego
2 łyżeczki papryki w proszku
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
150 g wędzonego boczku
1 czosnek solo
2 łyżki masła
1 cebula
400 ml śmietanki, min 30% tł.
200 ml bulionu z kurczaka
60 g parmezanu, startego
100 g szpinaku
2 łyżki natki pietruszki
sól do smaku
Boczek pokrój w kostkę i zrumień.Odfiletowane udka z kurczaka natrzyj papryką, solą, rozmarynem i pieprzem. Zrumień na tłuszczu z boczku. W żeliwnej patelni rozpuść masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej bulion, śmietanę, dopraw solą i zagotuj sos. Wsyp parmezan i gotuj sos aż ser się rozpuści. Następnie włóż mięso i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj szpinak i usmażony boczek. Wymieszaj lekko z sosem, szpinak zwiędnie nie trzeba go gotować. Podaj danie z ryżem lub kaszą obficie posypane natką pietruszki.
Źródło:https://codojedzenia.pl/kurczak-rozmarynowy-udka-kurczece-w-sosie