Wykonanie
Uwielbiam
rozmaryn! To pyszne i mocno aromatyczne
zioło rośnie w moim balkonowym ogródku. Zimuje bez problemu ale ja przechowuję go przez zimę w domu aby cieszyć się nim przez cały. Z nastaniem wiosny
rozmaryn wędruje na balkon.
Kurczak rozmarynowy w sosie
parmezanowym jest doprawiony właśnie świeżym
rozmarynem.Z
rozmarynem nie można przesadzać. Jak wspomniałam jest bardzo aromatyczny i bardzo szybko może dominować w potrawie. Wydaje mi się, że jedna łyżka świeżo posiekanego
rozmarynu w tym daniu jest wystarczająca.
Kurczak rozmarynowy pięknie pachnie . Zazwyczaj marynuję go przed smażeniem nawet jeśli kończę go gotować w sosie.
Mięso będzie takie aromatyczne a
soki, które puści dodają smaku również sosowi.
Do
kurczaka przygotowałam sos
parmezanowy.
Rozmaryn i
parmezan to świetna para i jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kombinacji to bardzo polecam. Sos
parmezanowy to prosty sos na bazie
śmietany z dodatkiem
cebuli i
czosnku. Gotuję
kurczaka w sosie ale wcześniej rumienię go
maśle. Kiedy
mięso jest już miękkie dodaję
szpinak.
Kurczak w sosie świetnie pasuje do
ryżu, ale to danie możecie również zjeść z bulgur lub inną
kaszą. Moje dzieci nie przepadają za
kaszą, więc najczęściej gotuję
ryż do sosu. Na szczęście lubią obiad z
kurczaka, więc co i rusz wymyślam jakiś nowy przepis.
6 porcjiSkładniki:800 g odfiletowanych
udek z kurczaka1 łyżka posiekanego
rozmarynu, świeżego2 łyżeczki
papryki w proszku1½ łyżeczki
czarnego pieprzu, grubo mielonego150 g
wędzonego boczku1
czosnek solo2 łyżki
masła1
cebula400 ml
śmietanki, min 30% tł.200 ml
bulionu z kurczaka60 g
parmezanu, startego100 g
szpinaku2 łyżki
natki pietruszkisól do smaku
Boczek pokrój w kostkę i zrumień.Odfiletowane
udka z kurczaka natrzyj
papryką,
solą,
rozmarynem i
pieprzem. Zrumień na tłuszczu z
boczku. W żeliwnej patelni rozpuść
masło. Pokrój
cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym
maśle. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej
bulion,
śmietanę, dopraw
solą i zagotuj sos. Wsyp
parmezan i gotuj sos aż
ser się rozpuści. Następnie włóż
mięso i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj
szpinak i usmażony
boczek. Wymieszaj lekko z sosem,
szpinak zwiędnie nie trzeba go gotować. Podaj danie z
ryżem lub
kaszą obficie posypane
natką pietruszki.