ßßß
Do kurczaka przygotowałam sos parmezanowy. Rozmaryn i parmezan to świetna para i jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kombinacji to bardzo polecam. Sos parmezanowy to prosty sos na bazie śmietany z dodatkiem cebuli i czosnku. Gotuję kurczaka w sosie ale wcześniej rumienię go maśle. Kiedy mięso jest już miękkie dodaję szpinak. Kurczak w sosie świetnie pasuje do ryżu, ale to danie możecie również zjeść z bulgur lub inną kaszą. Moje dzieci nie przepadają za kaszą, więc najczęściej gotuję ryż do sosu. Na szczęście lubią obiad z kurczaka, więc co i rusz wymyślam jakiś nowy przepis.
6 porcjiSkładniki:800 g odfiletowanych udek z kurczaka1 łyżka posiekanego rozmarynu, świeżego2 łyżeczki papryki w proszku1½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego150 g wędzonego boczku1 czosnek solo2 łyżki masła1 cebula400 ml śmietanki, min 30% tł.200 ml bulionu z kurczaka60 g parmezanu, startego100 g szpinaku2 łyżki natki pietruszkisól do smaku
Boczek pokrój w kostkę i zrumień.Odfiletowane udka z kurczaka natrzyj papryką, solą, rozmarynem i pieprzem. Zrumień na tłuszczu z boczku. W żeliwnej patelni rozpuść masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej bulion, śmietanę, dopraw solą i zagotuj sos. Wsyp parmezan i gotuj sos aż ser się rozpuści. Następnie włóż mięso i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj szpinak i usmażony boczek. Wymieszaj lekko z sosem, szpinak zwiędnie nie trzeba go gotować. Podaj danie z ryżem lub kaszą obficie posypane natką pietruszki.