Wykonanie
Poziom trudnościZupa ogonowa jest esencjonalna i sycąca. Dla mnie to zupa
rodem z PRL-u, którą w tamtym czasie można było kupić w sklepie spożywczym jako zupę z
torebki (w proszku) – prawie każdy kto wybierał się na biwak miał ją w plecaku. Często zupę na wołowych ogonach gotowały gospodynie na wsi, bo tam żaden kawałek
mięsa się nie marnował.
Wołowe ogony składają się z kości,
mięśni i
tkanki łącznej, zawierają także duże ilości
żelatyny. Najczęściej przygotowywanymi daniami jest właśnie zupa ogonowa oraz wszelkiego rodzaju gulasze i wolno gotowane lub duszone ogony. Potrawy z ogonów, w Europie najpopularniejsze są w Wielkiej Brytanii i we Włoszech, w kuchni azjatyckiej, żydowskiej, południowoamerykańskiej i afrykańskiej również cieszą się dużą popularnością.Porcja dla 3-4 osóbSkładniki:200 g
wędzonego boczku½ kg
wołowych ogonów1½ litra
wody1 duża
marchewka1
pietruszka½
poramały kawałek
selera1
cebula2 ząbki
czosnku3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowygarść
lubczyku (może być mrożony)
sól i pierz do smaku100ml białego,
wytrawnego wina1 suszony
grzyb (prawdziwek, podgrzybek lub shitake)Dodatki:ugotowane i utłuczone
ziemniakiposiekana
natka pietruszkiSposób przygotowania:
Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do garnka w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć.Ogony opłukać, wytrzeć w ręcznik papierowy, włożyć do garnka, obsmażyć.Dodać
wodę. Warzywa oczyścić i razem z
przyprawami (oprócz
marchewki) przełożyć do metalowego koszyczka (wtedy łatwo wyłowić niepotrzebne
przyprawy z zupy).
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy. Dorzucić
suszonego grzyba.Zupę gotować powoli przez 2 godziny. Po tym czasie wyłowić koszyk z
przyprawami. Kości z
mięsem wyjąć na talerz, wystudzić.Do zupy dolać
wino, powoli gotować jeszcze przez 15-20 minut.Pod koniec gotowania zupy ugotować
ziemniaki. Ugotowane i odcedzone
ziemniaki utłuc.
Mięso oddzielić od kości.Na głębokim talerzu, na środku położyć stosik
ziemniaków, wokół ułożyć wcześniej oddzielone
mięso. Zalać zupą, posypać posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!