Wykonanie
Ciasto
szafranowe z tosca to kolejne świąteczne ciasto w stylu szwedzkim. Co roku piekę ciasto z
szafranem na święta. Jest to proste ciasto ucierane ale dodatek
szafranu dodaje mu luksusu. Ciasto z
szafranem jest bardzo aromatyczne. Zresztą wszystkie
szafranowe wypieki jak i potrawy z dodatkiem
szafranu mają specyficzny smak i aromat. Nie wszyscy lubią tą
przyprawę. Osobiście piekę i gotuję ze
szafranem tak często jak tylko to możliwe.Okres świąteczny to typowy okres gdzie używam
szafranu więcej jak nigdy dotąd. Ciasto
szafranowe z tosca to ciasto dosyć nietypowe. Najpierw wydawało mi się, że za dużo w nim
mąki i płynu.
Potem z niecierpliwością czekałam aż się upiecze. Przyznam, że nie liczyłam na to, że ciasto będzie takie pyszne. Trochę je przypiekłam ale i tak było smaczne i wilgotne. Jest w nim sporo
szafranu ale porcja ciasta jest naprawdę spora.
Kruszonkę zwana tosca na ogół przygotowuję z
migdałów. Ale w ten sam sposób można ją przyrządzić z
owsianych płatków. Domyślacie się, że do kruszonki dodałam
cynamon. W okresie świątecznym również
cynamonu nigdy nie za dużo. Uwielbiam świąteczne wypieki. Pachnie w całym domu, jest nastrojowo i rodzinnie.
15 – 20 porcji, prostokątna forma 25 cm x 35 cmSkładniki:100 g
masła, rozpuszczonego, u mnie solone150 ml
śmietanki, 36%250
mleka1
jajko250 g
cukru500 g
pszennej mąki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 g
szafranu, zmielonego2 łyżki
cukru pudru do posypaniatłuszcz i
tarta bułka do formyTosca150 g
masła, rozpuszczonego200 g
cukru120 g
owsianych płatków3 łyżeczki
cynamonuNastaw piekarnik na 225ºC. Przygotuj miskę i mały rondelek. Odważ
masło i włóż do rondelka. Podgrzewaj aż
masło się rozpuści. Dodaj zmielony
szafran oraz
śmietankę z
mlekiem. Odważ
mąkę,
cukier i wsyp do miski. Dodaj
proszek do pieczenia,
waniliowy ekstrakt (u mnie w proszku) i wymieszaj suche składniki balonową trzepaczką. Następnie wlej płyn i wymieszaj ciasto. Ciasto jest dosyć gęste ale takie ma być. Wbij
jajko i jeszcze raz wymieszaj.Foremkę wysmaruj
masłem i oprósz
tartą bułką. Wyłóż ciasto do formy i rozprowadź równomiernie. Rozpuść
masło na tosca. Dodaj
cukier,
cynamon i
owsiane płatki. Rozprowadź masę na wierzchu ciasta.Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, oprósz
cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego