Wykonanie
Jak ja się cieszę, że mamy już weekend. Za mną ciężki i pracowity tydzień i z chęcią po prostu posiedzę w
domku i odpocznę. Zastanawiałam się co zrobić na obiad i chłopaki chcieli pizzę a że składniki potrzebne miałam w lodówce to powstała taka oto pizza. Ciasto na pizzę mam już sprawdzone a dodatki zmieniam w zależności od chęci czy zawartości lodówki. Takie ciasto możecie także sobie zamrozić na
potem, tak samo możecie zamrozić upieczoną już pizzę.
Powiem wam, że najbardziej mi smakuje taka domowa wersja, czasami się zdarzy, że zamówimy gotowca, ale już nam tak nie smakuje. Domowa jest najlepsza.Składniki:- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500- 350 ml ciepłej
wody- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych- łyżeczka
soli- łyżeczka
cukru- 4 łyżki
oliwy lub
olejudodatki -
cukinia,
pieczarki wcześniej podsmażone na patelni,
papryka pokrojona w kostkę,
szynka parmeńska i
ser żółtyDo miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz
olej.W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je
cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i
cukier, wymieszajcie i dopiero
potem dodajcie resztę składników.Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - dużą z piekarnika i rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. Ja zawsze staram się tak ją rozciągnąć aby zostawić grubsze boki ciasta.Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy suszoną bazylią i
oregano. Układamy dodatki - cukinię,
pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, paprykę pokrojoną w kostkę, szynkę parmeńską i
ser.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15 minut, grzanie góra-dół.