ßßß
Pizza - któż jej nie lubi. W mojej rodzinie pizzę uwielbiają wszyscy ale najbardziej lubią wersję domową. Czasami owszem skusimy się i zamówimy gdzieś pizzę, ale jest tak może z dwa razy w roku. A pizza u nas potrafi być nawet trzy razy w miesiącu.Dzisiaj mam dla was pizzę nieco inną niż wszystkie, bo dodałam do niej mięso mielone. Tak sobie pomyślałam, czemu nie - spróbuję i zobaczę jak wyjdzie. Ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Powiem wam, że ta pizza wyszła przepyszna. Smakuje rewelacyjnie i będę ją powtarzać. A wy jedliście już pizzę w takim wydaniu ? jeżeli nie to koniecznie spróbujcie.Życzę wam cudownego dnia i dużo zdrówka.Składniki:- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500- 350 ml ciepłej wody- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych- łyżeczka soli- łyżeczka cukru- 4 łyżki oliwy lub oleju- 400 g mięsa mielonego- 200 g pieczarek- sos pomidorowy - 4 łyżki- 150 g sera żółtegoDo miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz olej.W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i cukier, wymieszajcie i dopiero potem dodajcie resztę składników.Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - dużą z piekarnika i rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. Ja zawsze staram się tak ją rozciągnąć aby zostawić grubsze boki ciasta.Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce.Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Na ciasto wykładamy mięso mielone, pieczarki i posypujemy serem żółtym.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Upieczone pizzę posypujemy rukolą.