Wykonanie
Do dzisiejszego obiadu użyłam pozostałości z wczorajszego wyjścia do restauracji bałkańskiej, czyli pieczonych
ziemniaków i dwóch kawałków grillowanej
karkówki . Do tego dodałam trochę
pieczarek,
cukinię i powstała taka właśnie zapiekanka.
Pozostałe składniki:2 średnie
cukinie6 większych
pieczareksól,
oliwa z oliwekstarty
żółty serNa początek
cukinie dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Układamy do naczynia żaroodpornego, solimy i delikatnie skrapiamy
oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180stopnii (z termoobiegiem ) piekarnika, na 15 minut.W międzyczasie
pieczarki kroimy w plastry, a
karkówkę w kostkę. Jeśli
ziemniaki są większe również możemy je przekroić.
Po 15minutach
cukinie delikatnie mieszamy i dodajemy
mięso,
ziemniaki oraz
pieczarki. Temperaturę zwiększamy do 200stopnii (bez termoobiegu, ale z funkcją góra-dół) i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. 5minut przed końcem posypujemy
startym serem, aby ładnie się zapiekło.Gotowe :)