Wykonanie
Uwielbiam azjatyckie pierożki… Nie jest żadną tajemnicą to, że jestem ogromną fanką azjatyckiej kuchni. Uwielbiam kupować książki z azjatyckimi przepisami i podróżować w tamte rejony aby poznać zupełnie nowe smaki. Jedną z moich miłości są też pierogi. Nie, nie polskie, chociaż ruskie mogłabym jeść dniami i nocami. Specjalne miejsce w moim
sercu zajmują jednak wszelkiego rodzaju azjatyckie pierogi – zaczynając od japońskich gyoza, przechodząc przez chińskie Siumaai, a kończąc na wspaniałych szanghajskich Sheng jian bao, które są bardziej bułeczkami niż pierogami.Dzisiaj jednak prezentuję przepis na azjatyckie Pierożki z
kurczakiem i
tajską bazylią .
Tajska bazylia robi się coraz bardziej popularna w Polsce i można ją spokojnie dostać w sklepach typu Carrefour. Z tego co pamiętam, firma Baziółka dostarcza tam świeże
zioła tajskiej bazylii. To wspaniała wiadomość, ponieważ
tajska bazylia często gości w mojej kuchni – dodaję ją głównie do potraw z
mięsem mielonym, ale tym razem znalazła się też w pierogach. Jeżeli jesteście otwarci na nowe smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Połączenie
kurczaka, lekko słodkiego sosu na bazie
sosu rybnego,
marchewki,
tajskiej bazylii i
mięty to istna eksplozja smaków.Do przygotowania Pierożków z
kurczakiem i
tajską bazylią nie potrzebujecie żadnego specjalnego sprzętu. Jeżeli chodzi o składniki – mam nadzieję, że uda Wam się zdobyć
tajską bazylię i gotowe ciasto na pierożki, które jest dostępne w azjatyckich sklepach. Z podanego przepisu wychodzi około 24 pierożków, według mnie to duża porcja dla dwóch osób 🙂Przepis na Pierożki z
kurczakiem i
tajską bazylią znajdziecie poniżej.Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 60 minutCzas gotowania: 10 minutW
sumie: 1 godzina 10 minutPorcje: 2 (24 pierożki)Składnikiwonton wrappers (gotowe ciasto na pierożki)400 g filetu z ud
kurczaka (lub
piersi z kurczaka)1
marchewka (około 100 g)garść posiekanego
szczypiorku1 cm kawałek
imbiru35 g
sosu rybnego15 g
cukru1 ząbek
czosnku5 g
soli1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 łodygi
tajskiej bazylii1 łodyga
mięty2 łyżki
oleju (np.
ryżowego)PrzygotowanieFilety z ud
kurczaka zmielić w maszynce.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Szczypiorek posiekać.
Imbir obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W małym rondelku rozgrzać
sos rybny z
cukrem i mieszać do rozpuszczenia.Zagotować i dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zdjąć z ognia.W dużej misce wymieszać
mięso z kurczaka ze startą
marchewką,
imbirem,
szczypiorkiem. Dodać sos z rondelka, 5 g
soli (ok. pół łyżeczki) i 1 łyżkę
skrobi ziemniaczanej.Dokładnie wymieszać do osiągnięcia zbitej, lekko lepkiej konsystencji.
Tajską bazylię i
miętę posiekać, a następnie dodać do farszu.Ulepić pierożki używając gotowego ciasta na pierożki w wybrany sposób (pod przepisem znajdziecie kilka filmików dla inspiracji). Aby ciasto lepiej się lepiło można lekko zmoczyć je
wodą.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju i ułożyć pierożki na patelni.Dodać 2 łyżki
wody i przykryć pokrywką.Smażyć na średnim ogniu przez około 6-8 minut do momentu gdy
woda całkowicie wyparuje.Pierożki podawać z
sosem sojowym i
olejem chili, posypać
sezamem i
szczypiorkiem. Smacznego!3 . 5.3251Filmik ze story z mojego Instagrama @missberry.plhttps://missberry.pl/wp-content/uploads/2020/09/DJI_20200908_203237_528_timelapse.mp4

Jak lepić pierożki?Załączam kilka filmików, które pozwolą Wam nauczyć się lepić pierożki. Jest kilka sposobów i kształtów, które możemy uzyskać. Na Youtube macie opcję spowolnienia video, to może pomóc w nauce – łatwiej będzie zobaczyć co dokładnie dana osoba robi 🙂

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!
