Wykonanie
Znacie kozieradkę? Używacie ją często?
Kozieradka to
przyprawa stosowana głównie w kuchni hinduskiej, tajlandskiej i perskiej.
Przyprawa ta jest znana od wieków. Nasiona
kozieradki mają wiele właściwości w tym również zdrowotnych. Posiadają intensywny nieco gorzki smak. Wchodzą w skład
curry . Żółte nasiona
kozieradki można mielić lub używać w całości.Właściwości zdrowotne
kozieradkiNasiona
kozieradki można stosować w różnych celach. Dzienne spożywanie żółtych nasion
kozieradki w postaci dodatku do potraw czy nawet wypieków łagodzi podrażnienia skóry, pobudza pracę jelit, stabilizuje poziom
cukru we
krwi i reguluje poziom testosteronu w organizmie. Ma właściwości antyrakowe i łagodzi objawy związane z klimakterium jak
bóle głowy, uderzenia gorąca, depresję, zaburzenia snu itp. Nic
dziwnego też, że
kozieradka często wchodzi w skład różnych suplementów diety.
Osobiście poznałam
kozieradkę jako
przyprawę. Stosuję ją głównie w przepisach inspirowanych kuchnią hinduską jak jalfrezi . Nasiona prażę na suchej patelni i
mielę na proszek. Próbowałam je kiedyś zgnieść w moździerzu ale nie było to łatwe. Nasiona są dosyć twarde i nawet uprażone trudno je rozdrobnić w moździerzu. Wrzucam je od razu do młynka i
mielę na gruboziarnisty proszek. Nasiona mają lekko gorzki smak, więc lepiej dodawać ją do potraw z umiarem aby nie zepsuć ich smaku.Okazuje się, że nasiona
kozieradki można namoczyć i wyhodować z nich
kiełki.
Kozieradka ma słodki,
orzechowy smak z nutą goryczy. Znajdziecie ją głównie jako składnik
przyprawy curry.Warto ją jednak dodać również do wypieków,
chleba i ciast.Właściwości odżywcze
kozieradkiKozieradka jest bogata w
białko i błonnik pokarmowy. To właśnie błonnik poprawia pracę żołądka i zwiększa metabolizm. Podobnie jak wszystkie pokarmy bogate w błonnik, nasiona
kozieradki wydłużają uczucie sytości, powodują powolny wzrost poziomu
cukru we
krwi i zwiększają produkcji śliny w jamie ustnej.Ponadto, nasiona
kozieradki zawierają wiele innych związków, które sprawiają, że
przyprawa jest bardzo aromatyczna i odżywcza. Do nich należą saponiny, witamina PP, cholina, lecytyna, tłuszcze,
olejki eteryczne i minerały. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że nasiona
przyprawy zawierają również izoflawony, tak zwane fitoestrogeny. Fitoestrogeny uzupełniają niedobór własnych estrogenów i dlatego pomagają nieco łagodzić objawy klimakterium.Jak widzicie tak niepozorne z wyglądu nasionka mają w sobie tyle dobroci. Polecam je stosować na co dzień. Zmielone na proszek dodaję je do koktajli i owsianki jak również do
gorącego napoju z
mleka krowiego,
migdałowego lub
kokosowego.
Zdrowy
napój z
kozieradki1 porcjaSkładniki200 ml
migdałowego mlek¼ tsk zmielonej
kozieradki½ łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
mioduszczypta
cynamonu i
kardamonuWlej
mleko do małego garnka. Dodaj
miód i wszystkie
przyprawy. Podgrzej i wlej
napój do kubka. Smacznego!