Wykonanie
Wczoraj trafiłam na to niezwykle ciekawe, przynajmniej dla mnie, połączenie
migdałowego mleka i
kurkumy. Turmeric Milk . Wiedziałam, że muszę spróbować! Dlatego dzisiejsze śniadanie jest właśnie w takich smakach. Ciepły,
mleczny i niezwykle rozgrzewający koktajl. Odważnie (a może jednak nie?) doprawiony
kurkumą, delikatnie pikantny, z lekką nutką
słodyczy. Idealny na śniadanie. Idealny na początek deszczowego dnia.Jaki macie
plany na weekend? U mnie w dalszym ciągu intensywnie! Tydzień pełen zajęć i uczelnianych obowiązków, urodzinowe niespodzianki, tęcza na talerzu, wczorajsza słodka wizyta w fabryce
czekolady Wawel, uwielbiam takie dni! A weekend dokładnie taki sam, też będzie pełen wrażeń. Wróciłam do domu na dosłownie kilkanaście godzin, przepakowałam torbę i znowu
jadę, tym razem do Katowic. Zapowiada się wspaniały weekend! Ale jeśli mam w planach spędzenie czasu z Karoliną to już z góry wiadomo, że będzie świetnie. Dodatkowo tym razem szykuje się jeszcze jedno spotkanie, którego nie
mogę się już doczekać!
/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):200ml
mleka migdałowego150ml
wody40g
płatków owsianych1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
kurkumyszczypta
imbiruszczypta
pieprzu1/2 łyżeczki
cynamonuPłatki owsiane wsypać do rondelka, zalać
wodą. Postawić na ogniu i zagotować. Trzymać na ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając (dokładnie tak, jakbyśmy robili owsiankę). Gotowe
płatki owsiane przełożyć do naczynia miksującego. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 1 minuta. Włączyć. Dolać
mleko migdałowe, dodać
miód,
kurkumę,
imbir,
pieprz,
cynamon. Ponownie nastawić maszynę: temperatura 75°C, czas 2 minuty. Włączyć. Koktajl przelać do wysokiej szklanki. Podawać jeszcze gorący.