Wykonanie
Jesienią przychodzi ochota na zupełnie inne śniadania. Jeśli granola, to z ciepłym
mlekiem, a nie zimnym
jogurtem, albo taka owsianka. Humor od razu się poprawia. A do tego można przygotować w chwilę przed wyjściem do pracy. Wieczorem wystarczy podprażyć
orzechy i pokroić
daktyle. Rano pierwsze kroki kierujemy do kuchni, gdzie przez 2 minuty mieszamy
płatki z gorącym
mlekiem.
Potem tylko prysznic, a w tym czasie owsianka sama "dochodzi",
kawa zresztą też się w tym czasie zdąży zaparzyć.
Składniki:4 - 5 łyżek
płatków owsianych (dałam górskie)garść posiekanych
orzechów laskowychgarść
żurawiny suszonej3 - 4
daktyle1 szklanka
mleka (lub
mleka wymieszanego z
wodą)1/2 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiruWykonanie:
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni.
Mleko (wymieszane z
wodą) podgrzać w garnku o grubym dnie. Do ciepłego dodać
płatki owsiane i gotować 2 - 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać
miód,
cynamon,
imbir i przykryć garnek pokrywką. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać
orzechy,
żurawinę i posiekane
daktyle, wymieszać. Jeść ciepłe.
/wydrukuj przepis/