ßßß
Składniki: 2 kg. żeberek w pasku1 szklanka coca-coli
1 szklanka jasnego piwa2 czubate łyżki przecieru pomidorowego2 czubate łyżki musztardy stołowej2 łyzki sosu sojowego ciemnego2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki miodu płynnego1 łyżka cukru1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki( sól i pieprz opcjonalnie)smalec do smażenia4 marchewki4 papryczki peperoni z zalewy Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać dokładnie razem, do połączenia się składników.Mięso umyć, osuszyć, zanurzyć dokładnie żeberka w marynacie.Odstawić najlepiej na noc, lub na parę godz. do lodówki.Żeberka obsmażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Pozostałą marynatę także przesmażyć aż lekko zgęstnieje.Marynatą polać mięso.Obrane marchewki pokroić w plastry, papryczki także.Warzywa wymieszać dołożyć do mięsa.Piec pod przykryciem przez 60 min., w między czasie przekręcić żeberka na drugą stronę.Odkryć mięso, piec kolejne 30 min.Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami.
Smacznego#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo