Wykonanie
Nocne pieczenie i gotowanie ma swoje plusy i minusy. Do wad niestety zaliczają się kiepskie zdjęcia potraw (światło nie sprzyja) i objadanie się przed snem. Plusem jednak są pyszne przekąski, chociażby taka
marchewka. Powiedzcie sami, czy
marchewka nie jest dietetyczna? ;) Więc chyba można ją jeść na noc?? :)
Pieczona
marchewka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.Potrzebujemy:3 duże
marchewki1 łyżkę
miodu1,5 łyżki
oliwy z oliwek (można użyć
oleju)
sól i świeżo zmielony
pieprz1/4 łyżeczki
ostrej paprykiMarchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki. W miseczce mieszamy
przyprawy z
miodem i
oliwą z oliwek.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na blaszce układamy papier do pieczenia i równomiernie rozkładamy
marchewki. Polewamy naszą
miodową miksturą, lekko mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 45 minut. Po 30 minutach pieczenia lekko mieszamy
marchewkę, wstawiamy dalej.Smacznego!