ßßß Cookit - przepis na Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami

Kurczak w miodzie z czosnkiem i przyprawami

nazwa

Wykonanie

Kur­czak w mio­dzie z czosn­kiem i innymi aro­ma­tycz­nymi przy­pra­wami to jedna z pierw­szych potraw, które nauczy­łem się goto­wać. No może poza kanap­kami robio­nymi w pod­sta­wówce… Jest nie­mal tak samo pro­sta w wyko­na­niu i mało cza­so­chłonna.
Już nie pamię­tam skąd wziął się ten prze­pis, ale na pewno kom­po­zy­cję i pro­por­cje przy­praw dopa­so­wa­łem do swo­ich pre­fe­ren­cji sma­ko­wych, więc tego, co napi­sane poni­żej, w żad­nym razie nie należy trak­to­wać jako prawdę obja­wioną, a raczej jako punkt wyj­ścia do wła­snych eks­pe­ry­men­tów. Jestem nie­mal pewien, ze kur­czak w mio­dzie będzie rów­nie dobry przy odmien­nym dopra­wie­niu. Ilość przy­praw jest też uza­leż­niona od pojem­nicz­ków jakimi dys­po­nu­jemy. W kuchni posia­dam takie jak na zdję­ciu obok i pro­por­cje pomię­dzy poszcze­gól­nymi przy­pra­wami raczej pozo­stają nie­zmienne. Dwie naj­waż­niej­sze — miód i czo­snek — zostały wymie­nione w tytule. Razem z pozo­sta­łymi przy­pra­wami sta­no­wią nastę­pu­jące…
Składniki
200g file­tów z kur­czaka,
kopiate pół łyżki miodu psz­cze­lego,
5 syp­nięć papryki słod­kiej,
4 syp­nię­cia pie­przu zio­ło­wego,
2–3 syp­nię­cia papryki ostrej lub pie­przu kajeń­skiego,
sól oraz pieprz mie­lony, świeży (kilka obro­tów młynka) i czo­snek gra­nu­lo­wany,
1–2 łyżki oleju rze­pa­ko­wego lub oliwy z pierw­szego tło­cze­nia.
Cie­ka­wostka
Suro­wych (nie­wy­ste­ry­li­zo­wa­nych) pro­duk­tów mię­snych nie należy roz­mra­żać poprzez pozo­sta­wia­nie ich w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej. Może to sprzy­jać namna­ża­niu drob­no­ustro­jów cho­ro­bo­twór­czych, zwłasz­cza Sal­mo­nelli w przy­padku dro­biu. O wiele lep­szym roz­wią­za­niem jest roz­mra­ża­nie mięsa w lodówce, albo z uży­ciem mikro­fa­lówki. Wyciek roz­mra­żal­ni­czy z dro­biu, czyli sok powsta­jący w trak­cie roz­mra­ża­nia, wyle­wamy ze względu na ryzyko zara­że­nia Sal­mo­nellą, nato­miast tę samą ciecz z mięsa czer­wo­nego można z powo­dze­niem wyko­rzy­stać do przy­rzą­dza­nia sosów.
Pokro­jone (i już roz­mro­żone) filety z kur­czaka dopra­wiamy ze szcze­gól­nym uwzględ­nie­niem obfi­tej por­cji suszo­nego czosnku, doda­jemy miód, olej lub oliwę, soli dajemy nie­wiele i porząd­nie wszystko mie­szamy. Zosta­wiamy w lodówce do “prze­gry­zie­nia” na ok. 1 godzinę. Na koniec zawar­tość miseczki sma­żymy na szyb­kim ogniu na patelni do zru­mie­nie­nia. Kur­czak w mio­dzie z czosn­kiem dosko­nale kom­po­nuje się z ugo­to­wa­nym ryżem par­bo­iled i słodką surówką z sałaty.
Smacz­nego!
Kur­czak w mio­dzie z czosn­kiem i przy­pra­wami
Kur­czak w mio­dzie z czosn­kiem i innymi aro­ma­tycz­nymi przy­pra­wami to jedna z naj­prost­szych potraw, jakie można sobie wyma­rzyć. Do tego bar­dzo smaczna i mało pra­co­chłonna.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/kurczak-w-miodzie-z-czosnkiem