ßßß Cookit - przepis na PAPPARDELLE Z CHORIZO I BAKŁAŻANEM

PAPPARDELLE Z CHORIZO I BAKŁAŻANEM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
pappardelle, 250 g
oliwa do smażenia
szalotka, 1/2 szt.
czosnek, 2-3 ząbki
chorizo, 100 g
bakłażan, 150 g
pomidorki rzymskie, 150 g
sól, pieprz
parmezan
świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzić. Zostawić około 1/4 szklanki wody z jego gotowania.
W międzyczasie pokroić szalotkę i czosnek w kosteczkę. Z chorizo ściągnąć flak. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Bakłażana pokroić w grube słupki o długości około 4 cm. Skropić odrobiną oliwy i posolić. Pomidorki poprzekrawać na pół i również przyprawić solą.
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać chorizo. Smażyć 2-3 minuty. Wrzucić słupki bakłażana. Zmniejszyć ognień i dusić kilka minut, aż zmięknie. Dodać pomidorki i stopniowo wlewać wodę z gotowania makaronu. Nie musicie zużyć całości. Tylko tyle, aby postała odrobina sosu. Przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Kiedy pomidorki lekko zmiękną, pastę przełożyć na talerze. Posypać pieprzem, parmezanem i bazylią.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/pappardelle-z-chorizo-i-baklazanem