Wykonanie

Korzystam z obfitości warzyw i
ziół z ogrodu i wymyślam na ich bazie różne sałatki. W tej do
rucoli i
sałaty strzępiastej prosto z grządki dodałam świeżo ukiszone
ogórki i gruntowe
pomidory . Pasowały do nich
sery – miałam ciekawy owczy i dobry pleśniowy a najwięcej smaku całej
sałatce dodała pyszna sucha
wędlina z Rolmięsu, nabyta na Zielonym Targu . Do dressingu wykorzystałam
olej rydzowy i domową francuską
musztardę .
Zioła , także z grządki –
oregano,
bazylia i świeży
majeranek doepłniły smaku , dorzuciłam też nieco mojej ulubionej zielonej czubrycy, w formie suszonej. Same świeże warzywa w takim połączeniu już doskonale smakują, a
sery i
wędliny – to już był sztos. Przyznam, że była to jedna z lepszych sałatek, jakie ostatnio zrobiłam .garść
rucoligłówka
sałaty strzępiastej2-3
pomidory2 małosolne
ogórkipo kawałku
sera owczego i
brielaska
suchej kiełbasyświeża
bazylia,
oregano i
majeraneksól,
pieprz, suszona czubrycadwie łyżki
musztardy francuskiej ( miałam domową)łyżka
oleju rydzowegoW tej
sałatce najważniejsze jest odpowiednie pokrojenie
suchej kiełbasy – na cieniutkie plasterki, wtedy będzie się dobrze komponowała konsystencją z resztą składników. Na talerzu lub półmisku rozkładamy umytą i osuszoną
rucolę i
sałatę strzępiastą, dodajemy plasterki
pomidorów i lekko solimy. Na to wrzucamy plasterki małosolnego
ogórka i kawałki
serów – ja miałam owczy dojrzewający i
brie. Na koniec dodajemy cienko pokrojoną
suchą kiełbasę i
zioła. Całość polewamy dressingiemi z
musztardy francuskiej i dobrego
oleju – ja miałam rydzowy.
Sałatka wyszła pyszna, lwią część wciął z wielkim apetytem mój syn, ale smakowała wszystkim. Warto wykorzystywać smakowite
sery i
wędliny, dobierając im odpowiednie warzywa ,
ziola i
przyprawy, by cieszyć się niezwyklymi
smakami.Smacznego !

(Odwiedzone 81
razy, 1 dzisiaj)