ßßß
Składniki:2 pojedyncze filety z kaczki2-3 łyżki oleju rzepakowego2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę1-2 cm świeżego imbiru drobno poszatkowanego3 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka miodu1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków (można zastąpić 1/3 łyżeczki cynamonu i szczypta potartych goździków)świeżo mielony pieprz1 cebulka szalotka drobno poszatkowana500 g zielonej fasolki (użyłam mrożonej)1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu do przygotowania fasolki300 g makaronu ryżowegoDodatkowo sezam do posypaniaWykonanie:Filet z kaczki myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1 cm paski. Do miseczki wlewamy olej sojowy, wciskamy czosnek , dodajemy miód i posiekany imbir. Marynatę mieszamy i wrzucamy do niej pokrojone mięso, obtaczając je dokładnie marynatą. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Do rozgrzanego woka wlewamy olej kilka sekund podsmażamy szalotkę i dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy sosem sojowym i miodem). Gotową fasolkę przekładamy z włoka na talerz (fasolka powinna być chrupka). Dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy na gorącego woka mięsko z kaczki wraz z marynatą. Smażymy kilka minut, do czasu aż mięso nie będzie surowe, następnie dodajemy fasolkę i mieszamy.Danie podajemy z makaronem, posypane sezamem.Smacznego!