ßßß Cookit - przepis na Orientalna fasolka szparagowa/ Asian style yellow wax bean

Orientalna fasolka szparagowa/ Asian style yellow wax bean

nazwa

Wykonanie

Fasolkę najbardziej lubię z masłem i bułką tartą, tradycyjnie. Jednak tamten sposób chyba wszyscy znają, a i ja potrzebuję czasami odmiany, stąd pomysł na nieco inną wersję...
For me yellow wax bean taste the best with butter and brad crumbs. However, almost everyone knows that recipe and even I sometimes need variety. So I created something new
Fasolka szparagowa w miodzie i sezamie( 1 porcja)/ Honey sesame yellow wax bean ( 1 serving)
-2 garście fasolki( ok.120 g)/ 4.2oz yellow wax bean
-łyżka miodu/ 1 Tbls honey
-2 łyżki sosu sojowego/ 2 Tbls soy sauce
-łyżeczka masła/ 1 tsp butter
-łyżka sezamu/ 1 Tbls sesame
-odrobina pieprzu/ pinch of pepper
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Przygotować sos: rozpuszczne małso połączyć z sosem sojowym i miodem, doprawic pieprzem.
Na teflonowej patelni podprażyć sezam, dodać fasolkę i sos. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Cook yellow wax bean in salted water for about 20 minutes.
Prepare sauce: combine butter, soy sauce and honey, season with pepper.
Roast sesame on pan, add yellow wax bean and sauce. Combine well and put onto plate.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/08/orientalna-fasolka-szparagowa-asian.html