Wykonanie
Co powiecie na soczyste, pieczone udka posypane świątecznym makiem? :)Lista zakupów dla 3 osób:3 duże udka (każde po 320 g)3 płaskie łyżki
makumarynata:3 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
mioduczarny świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
sosu sojowego2 duże ząbki
czosnkuSkładniki marynaty dokładnie wymieszać i polać udka. Odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).Udka wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 1/3 szklanki
wody. Przykryć i piec w 180 st. (grzanie góra- dół) ok. 35 min. Zdjąć przykrywkę (lub folię) włączyć termoobieg i piec kolejne 35 min. aż skórka ładnie się zrumieni. Pod koniec pieczenia (ok. 10 min przed końcem) każde udko posypać 1 łyżką
maku.
Udka podałam z kopytkami (polanymi sosem z pieczenia) i
zieloną sałatą. Jeżeli udka wydadzą się Wam ciut za mało słone, oprószcie je dodatkowo
solą przed podaniem (ostatnio unikam
soli).
Smacznego :)