Wykonanie
Miała być
sałatka Cezar, jednak dodaliśmy nieco więcej składników niż było w przepisie, i wyszło…pysznie. Świetny pomysł na lekki obiad lub niebanalną kolację.
Sałatka zyskała uznanie nie tylko nasze, ale i naszych dzieci. Polecam gorąco.
Składniki:
Sałatka lodowa lub rzymska
Pierś z kurczaka,
olejPrzyprawa do kurczakaPomidorOgórekCzerwona papryka2 kromki
chleba na grzanki,
zioła prowansalskieSos:
majonez,
jogurt naturalny,
musztardaKurczaka myjemy, kroimy w kostkę lub paski i posypujemy
przyprawą do kurczaka. Warzywa myjemy,
ogórka obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki:
paprykę w paski,
pomidora w ósemki, a
ogórka w grubsze pół talarki.
Kurczaka smażymy na małej ilości
oleju, nie za długo, na dużym ogniu, aby był soczysty.
Chleb kroimy w drobną kostkę, oprószamy
ziołami prowansalskimi, a następnie dodając niewielką łyżkę
masła robimy na patelni mini grzanki.Przygotowujemy sos: 4 łyżki
majonezu łączymy z łyżeczką
musztardy i łyżką
jogurtu. Mieszamy.Na talerzach układamy
sałatę, wykładamy na nią
mięso, warzywa i polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy grzankami.Można dodać starty
parmezan lub inny twardy
ser np.
Grana Padano.