ßßß
Porcja dla 2 – 3 osóbSkładniki:1 kg brukselki150 g wędzonego boczku2 cebule3 łyżki mąki1 łyżka klarowanego masła120 ml bulionu z kurczaka200 ml mleka200 g sera gruyèresól i świeżo zmielony czarny pieprzSposób przygotowania:Brukselkę umyć, oczyścić ze zniszczonych liści, pokroić na połówki.
Cebulę obrać, pokroić na półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Ser gruyère zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C w termoobiegu. W garnku zagotować wodę z solą, zblanszować brukselkę przez 3-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
Na dużej patelni (takiej, którą można wstawić do gorącego piekarnika) zrumienić boczek, dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać.

Dodać masło, po chwili dodać bulion, mleko oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość zagotować.


Na koniec dodać połowę sera, rozpuścić.
Dodać brukselkę, wymieszać, posypać pozostałym serem.
Patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut, do czasu aż ser się zarumieni. Po wyjęciu dania z piekarnika odstawić je na 10 minut.
Brukselkę w serowym sosie podawać gorącą.
Smacznego!