ßßß Cookit - przepis na Brukselka w serowym sosie

Brukselka w serowym sosie

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Brukselka w serowym sosie to kolejne danie, w którym brukselka smakuje wyjątkowo. Dodatek boczku, cebuli i sera gruyère sprawia, że potrawa zmienia swój charakter na wyszukany. Gruyère to twardy, dojrzewający ser podpuszczkowych, wytwarza się go z mleka krowiego (do przygotowania kilograma sera potrzeba aż 12 litrów mleka). Gruyère ma smak lekko słodki i owocowy, wyrazisty i orzechowy, ale także ostro-słony o wyrazistej korzennej nucie – bo smak zależy od czasu jego dojrzewania (od 3 do 10 miesięcy). Oryginalny gruyère produkowany jest w Szwajcarii.
Porcja dla 2 – 3 osób
Składniki:
1 kg brukselki
150 g wędzonego boczku
2 cebule
3 łyżki mąki
1 łyżka klarowanego masła
120 ml bulionu z kurczaka
200 ml mleka
200 g sera gruyère
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Brukselkę umyć, oczyścić ze zniszczonych liści, pokroić na połówki.
Cebulę obrać, pokroić na półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Ser gruyère zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C w termoobiegu. W garnku zagotować wodę z solą, zblanszować brukselkę przez 3-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
Na dużej patelni (takiej, którą można wstawić do gorącego piekarnika) zrumienić boczek, dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać.
Dodać masło, po chwili dodać bulion, mleko oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość zagotować.
Na koniec dodać połowę sera, rozpuścić.
Dodać brukselkę, wymieszać, posypać pozostałym serem.
Patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut, do czasu aż ser się zarumieni. Po wyjęciu dania z piekarnika odstawić je na 10 minut.
Brukselkę w serowym sosie podawać gorącą.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2019/05/brukselka-w-serowym-sosie