Wykonanie
Poziom trudności
Brukselka w
serowym sosie to kolejne danie, w którym
brukselka smakuje wyjątkowo. Dodatek
boczku,
cebuli i
sera gruyère sprawia, że potrawa zmienia swój charakter na wyszukany. Gruyère to twardy,
dojrzewający ser podpuszczkowych, wytwarza się go z
mleka krowiego (do przygotowania kilograma
sera potrzeba aż 12 litrów
mleka). Gruyère ma smak lekko słodki i
owocowy, wyrazisty i
orzechowy, ale także ostro-słony o wyrazistej korzennej nucie – bo smak zależy od czasu jego dojrzewania (od 3 do 10 miesięcy). Oryginalny gruyère produkowany jest w Szwajcarii.

Porcja dla 2 – 3 osóbSkładniki:1 kg
brukselki150 g
wędzonego boczku2
cebule3 łyżki
mąki1 łyżka klarowanego
masła120 ml
bulionu z kurczaka200 ml
mleka200 g
sera gruyère
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzSposób przygotowania:
Brukselkę umyć, oczyścić ze zniszczonych liści, pokroić na połówki.
Cebulę obrać, pokroić na półplasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Ser gruyère zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C w termoobiegu. W garnku zagotować
wodę z
solą, zblanszować
brukselkę przez 3-5 minut, odcedzić, przelać zimną
wodą.


Na dużej patelni (takiej, którą można wstawić do gorącego piekarnika) zrumienić
boczek, dodać
cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać
mąkę, zamieszać.



Dodać
masło, po chwili dodać
bulion,
mleko oraz
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku. Całość zagotować.




Na koniec dodać połowę
sera, rozpuścić.

Dodać
brukselkę, wymieszać, posypać pozostałym
serem.


Patelnię wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut, do czasu aż
ser się zarumieni. Po wyjęciu dania z piekarnika odstawić je na 10 minut.
Brukselkę w
serowym sosie podawać gorącą.

Smacznego!