Wykonanie
Małe, pieczone,
drożdżowe pierożki z delikatnym farszem który stanowi wyśmienity
szpinak ze
śmietanką Hortex ,
suszone pomidory oraz
mozzarella.Smak lekko zaostrzają
czosnek i
cebula.
Ciasto drożdżowe pierogów wzbogacone zostało o
olej rzepakowy z
czosnkiem aby jego nuta dopełniała także smak farszu gdyż
czosnek i
szpinak to bardzo
trafne połączenie.Pierożki świetnie smakują na ciepło i na zimno, podane np. z kwaśną
śmietaną.Możemy zabrać je na piknik podziwiając budzącą się przyrodę czy też na lunch do pracy.Polecam są wyśmienite
Składniki:
Ciasto drożdżowe:500g.
mąki pszennej7g. suchych
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego z
czosnkiem1
żółtko200 ml. letniego
mleka Farsz:1
cebula5 ząbków
czosnku450g.
szpinaku mrożonego w sosie
śmietanowym Hortex 300g.
suszonych pomidorów z
oleju250g.
mozzarelli z zalewy ( dwie kulki)
sól,
pieprzmasło klarowane do smażenia Dodatkowo:
białko do posmarowania pierożkówPrzygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Mąkę,
drożdże,
sól,
pieprz i
cukier wsypać do miski.Dodać
olej,
żółtko oraz
mleko.Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: W
między czasie przygotować farsz.
Cebulę oraz
czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym
maśle klarowanym.Dodać
szpinak ze
śmietaną, dusić do odparowania płynów.
Suszone pomidory oraz
mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę,dołożyć do
szpinaku.Farsz doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać, pozostawić na gazie do rozpuszczenia się
sera.Ciasto podzielić na kawałki,każdy rozwałkować cienko.
Z ciasta wykrawać np. szklanką kółka.Na każde ułożyć czubatą łyżeczkę farszu,zlepiać brzegi pierożków.Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch pierożków posmarować rozkłóconym
białkiem.Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Smacznego#Hortex