ßßß

Składniki: Ciasto drożdżowe:500g. mąki pszennej7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki cukru4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem1 żółtko200 ml. letniego mleka Farsz:1 cebula5 ząbków czosnku450g. szpinaku mrożonego w sosie śmietanowym Hortex 300g. suszonych pomidorów z oleju250g. mozzarelli z zalewy ( dwie kulki)sól,pieprzmasło klarowane do smażenia Dodatkowo:białko do posmarowania pierożkówPrzygotowanie: Ciasto drożdżowe:Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsypać do miski.Dodać olej, żółtko oraz mleko.Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: W między czasie przygotować farsz.Cebulę oraz czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.Dodać szpinak ze śmietaną, dusić do odparowania płynów.Suszone pomidory oraz mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę,dołożyć do szpinaku.Farsz doprawić solą i pieprzem, wymieszać, pozostawić na gazie do rozpuszczenia się sera.Ciasto podzielić na kawałki,każdy rozwałkować cienko.


Z ciasta wykrawać np. szklanką kółka.Na każde ułożyć czubatą łyżeczkę farszu,zlepiać brzegi pierożków.Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.




Smacznego#Hortex