Wykonanie
Share the post "
Biała kiełbasa ze słodko-pikantną
cebulą / Sausage with sweet and spicy onion"Co jak co,
biała kiełbasa na świątecznym
stole być musi. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, na przykład można dodać ją do
żurku, zapiec w sosie
miodowo-
musztardowym lub z warzywami . Dziś proponuję ją zapieczoną w piekarniku i następnie podaną w słodko-pikantnym sosie z
cebulką. Dosłownie palce lizać, co więcej,
kiełbaska ta jest bajecznie łatwa w przygotowaniu! Na pewno przygotuję ją nie tylko na święta. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English( 6 porcji)Składniki:6 kawałków
białej kiełbasy (lub innej wedle uznania), ponacinane2 łyżki
oleju roślinnego2
cebule, pokrojone w cienkie plasterki2 szklanki
bulionu wołowego2 łyżki sosu z worcestershire (opcjonalnie
sojowego lub
maggi)2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki słodkiego chutneyu (opcjonalnie)2 łyżki
musztardy dijon2 łyżki
brązowego cukru1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub więcej jeśli lubisz
bardziej pikantne potrawy)2 łyżeczki
tymiankusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Podsmaż
kiełbaski na średnim ogniu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200˚C do ładnego zarumienienia, przez przez około 15-20 minut.W międzyczasie rozgrzej dużej patelni
olej, dodaj
cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia, przez około 12 minut.Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem kiełbasek) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj przygotowane
kiełbaski i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.Dopraw
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj gorące.Smacznego!
English versionSausage with sweet and spicy onion( 6 servings)Ingredients:6
pork sausages, scored2 tbsp vegetable oil2 onions, halved and thinly sliced2 cups beef stock2 tbsp worcestershire/soy sauce2 tbsp tomato paste2 tbsp fruity chutney (optional)2 tbsp dijon
mustard2 tbsp soft brown sugar1/2 tsp
cayenne pepper, or
more to taste2 tsp thyme leavessalt and pepper, to tastePreparation:Cook sausages in pan over medium heat or in an oven preheated to 200˚C until browned all over, about 15-20 minutes.In the meantime heat oil in the large pan, add onions and cook over medium heat until translucent, for about 12 minutes.Stir in all remaining ingredients (except sausages) and simmer over low heat for 15 minutes. Add browned sausages and simmer another 10 minutes or until sauce thickens.Season with salt and pepper if necessary and
serve hot.Enjoy!
Share the post "
Biała kiełbasa ze słodko-pikantną
cebulą / Sausage with sweet and spicy onion"