ßßß Cookit - przepis na Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion

nazwa

Wykonanie

Share the post "Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion"
Co jak co, biała kiełbasa na świątecznym stole być musi. Można przygotować ją na wiele różnych sposobów, na przykład można dodać ją do żurku, zapiec w sosie miodowo-musztardowym lub z warzywami . Dziś proponuję ją zapieczoną w piekarniku i następnie podaną w słodko-pikantnym sosie z cebulką. Dosłownie palce lizać, co więcej, kiełbaska ta jest bajecznie łatwa w przygotowaniu! Na pewno przygotuję ją nie tylko na święta. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
( 6 porcji)
Składniki:
6 kawałków białej kiełbasy (lub innej wedle uznania), ponacinane
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki
2 szklanki bulionu wołowego
2 łyżki sosu z worcestershire (opcjonalnie sojowego lub maggi)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiego chutneyu (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy)
2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podsmaż kiełbaski na średnim ogniu lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200˚C do ładnego zarumienienia, przez przez około 15-20 minut.
W międzyczasie rozgrzej dużej patelni olej, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia, przez około 12 minut.
Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki (z wyjątkiem kiełbasek) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj przygotowane kiełbaski i gotuj jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj gorące.
Smacznego!
English version
Sausage with sweet and spicy onion
( 6 servings)
Ingredients:
6 pork sausages, scored
2 tbsp vegetable oil
2 onions, halved and thinly sliced
2 cups beef stock
2 tbsp worcestershire/soy sauce
2 tbsp tomato paste
2 tbsp fruity chutney (optional)
2 tbsp dijon mustard
2 tbsp soft brown sugar
1/2 tsp cayenne pepper, or more to taste
2 tsp thyme leaves
salt and pepper, to taste
Preparation:
Cook sausages in pan over medium heat or in an oven preheated to 200˚C until browned all over, about 15-20 minutes.
In the meantime heat oil in the large pan, add onions and cook over medium heat until translucent, for about 12 minutes.
Stir in all remaining ingredients (except sausages) and simmer over low heat for 15 minutes. Add browned sausages and simmer another 10 minutes or until sauce thickens.
Season with salt and pepper if necessary and serve hot.
Enjoy!
Share the post "Biała kiełbasa ze słodko-pikantną cebulą / Sausage with sweet and spicy onion"
Źródło:https://karmelowy.pl/biala-kielbasa-ze-slodko-pikantna-cebula-sausage-with-sweet-and-spicy-onion