Wykonanie

Składniki:ugotowane
mięso z piersi kurczaka2 małe
jajkakasza manna ok. 5 łyżek
sól,
cukier,
pieprz czarny i
ziołowy,
papryka mielona.
liść laurowycebula, 2-3 ząbki
czosnku2-3 łyżki pokrojonego świeżego
koperkukilka łyżek
koncentratu pomidorowego,
majeranek
Przygotowanie:Ugotowane
mięso zmielić, dodać
jajka,
sól, przeciśnięty
czosnek,
pieprz mielony,
kaszę mannę, szczyptę
majeranku,
koperek i wyrobić dokładnieZ masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z
liściem laurowym,
pieprzem i
cebulą, gotować ok. 5 min.Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować,
potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie .

Jeśli zmielone
mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy. Podana ilość dodanej
kaszy może być inna. Wszystko zależy od tego czy po dodaniu
manny do
mięsa z
jajkami przyprawami, wyrobieniu i po uformowaniu pulpetów i wrzuceniu ich na wrzątek nie będą się rozpadały.Ja zrobiłam próbę i niestety pulpety rozpadały się, dodałam jeszcze ciut
kaszy.Warto zrobić taką próbę :)Pulpety nie są może szczytem kulinarnych osiągnięć, ale jeśli mamy już takie
mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:)Gotujemy je w wodzie z pokrojoną
cebulą,
liściem laurowym i kilkoma ziarnami
pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu ( od punktu 10).