Wykonanie
Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ
smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do
mięsa stanowi wymarzoną kompozycję
smakową, idealną do każdego rodzaju
mięsa.

1 kg
żeberek wieprzowychmarynata :2 łyżeczki nasion
kopru włoskiego - lekko utłuczonego w mo ź dzierzu1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soli4 łyżki
olejusos:200 ml dobrego
keczupu *100 ml klarownego
soku jabłkowego4 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
whisky2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
sosu worcester1 czubata łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczyew. trochę sosu
chili lub
Tabasco, jeśli sos ma być pikantny1.
Mięso nacieramy marynatą.
mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.3.
Mięso (
żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy
mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch
mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości
mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek
ostrego noża w najgrubszą część).

W ten sam sposób można przygotować inne
mięso, np.
łopatkę czy
karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.
Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.* Użyjcie smacznego
keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.