Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej to super prosty i szybki przepis, dzięki któremu możemy otrzymać danie, jakiego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Standardowa polędwiczka o wadze ok. 500g wystarczy nam dla 2-3 osób. Danie najlepiej przygotowywać na patelni o metalowej rączce, która od razu możemy wstawić do piekarnika. Przepis wg TasteOfHome .
¼ łyżeczki
soli¼ łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżka
oleju½ szklanki
octu balsamicznego½ szklanki
brązowego cukruRozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 st. C. Polędwiczkę nacieramy
solą i
pieprzem. Obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.Wlewamy na patelnię
ocet i wsypujemy
cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż
cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.Ponownie umieszczamy polędwiczkę na patelni; polewamy sosem. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut (lub aż temperatura wewnątrz
mięsa wyniesie 75 st. C). Polędwiczka nie może być przesuszona, więc nie pieczemy, aż będzie twarda –
mięso powinno zachować sprężystość.Patelnię wyjmujemy i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie kroimy
polędwicę w plastry.Podajemy polaną glazurą balsamiczną.