ßßß Cookit - przepis na Polďż˝dwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej

Pol�dwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej

nazwa

Wykonanie

Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej to super prosty i szybki przepis, dzięki któremu możemy otrzymać danie, jakiego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Standardowa polędwiczka o wadze ok. 500g wystarczy nam dla 2-3 osób. Danie najlepiej przygotowywać na patelni o metalowej rączce, która od razu możemy wstawić do piekarnika. Przepis wg TasteOfHome .
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
½ szklanki octu balsamicznego
½ szklanki brązowego cukru
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 st. C. Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
Wlewamy na patelnię ocet i wsypujemy cukier. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.
Ponownie umieszczamy polędwiczkę na patelni; polewamy sosem. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 8-10 minut (lub aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 75 st. C). Polędwiczka nie może być przesuszona, więc nie pieczemy, aż będzie twarda – mięso powinno zachować sprężystość.
Patelnię wyjmujemy i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie kroimy polędwicę w plastry.
Podajemy polaną glazurą balsamiczną.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/11/Poledwiczka-wieprzowa-w-glazurze-balsamicznej.html