Wykonanie
Jeśli uznaliście, że
schab po kowalsku jest jednak zbyt kaloryczny to polecam dzisiejszą polędwiczkę w sosie
truskawkowym. Danie nieco orginalne i pewnie nie dla wszystkich ale ja spróbowałam i u mnie w domu się przyjmie. Bardzo ważnym składnikiem
sosu jest czarny pieprz, który sprawia, że jest to danie z pazurem. Podałam je do
ryżu , smakowało wybitnie.
ŹródłoSkładniki:2
polędwiczki wieprzowe,150 g
truskawek,sok z połowy
cytryny,50 g
cukru brązowego,2 łyżki
masła,1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu,
sól,
Polędwiczki w całości natrzeć
solą i
pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.Przygotować sos
truskawkowy –
truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i
truskawkową pulpę przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać
sok z cytryny,
cukier,
masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu dodać
pieprz, wymieszać.Gotowe
polędwiczki pokroić na plastry, podawać polane sosem
truskawkowym.Smacznego:)