Wykonanie
![](/Data/Images/lemoncurdsylvii.blogspot.com\2014_slash_05_slash_dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu/l/-1835498745.JPG)
Kwiaty i pyłek bzu całkowicie zmienia smak tego tradycyjnego
dżemu , smakuje tak jak pachnie - przepysznie. Nie myjemy kwiatków , żeby nie stracić aromatycznego pyłku . Należy jednak pozostawić kwiatki na papierze , żeby pozbyć się czarnych robaczków .Mój przepis bierze udział w konkursie
![](/Data/Images/lemoncurdsylvii.blogspot.com\2014_slash_05_slash_dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu/l/2122708097.jpg)
1 kg
Truskawek kaszubskich lub kaszëbskô malëna1/2 kg
brązowego cukru żelującego2
cytryny /sok/
![](/Data/Images/lemoncurdsylvii.blogspot.com\2014_slash_05_slash_dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu/l/-88669446.JPG)
Truskawki oczyszczamy , umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu . Kiedy puszczą sok i zmiękną rozdrabniamy je blenderem , dodajemy kwiatki bzu . Najlepiej obciąć nożyczkami nad garnkiem same kwiatki / nie dodajemy łodyżek/ .Podgrzewamy jeszcze kilka minut. Kiedy
truskawki zaczną się gotować dodajemy
cukier żelujący i postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Słoiczki umieszczamy na blaszce w piekarniku i podgrzewamy przez ok 15 min w temp. 150 c .
Dżem przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy . Ja odwracam słoiczki dnem do góry , nie pasteryzuję .
![](/Data/Images/lemoncurdsylvii.blogspot.com\2014_slash_05_slash_dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu/l/-879266160.JPG)
![](/Data/Images/lemoncurdsylvii.blogspot.com\2014_slash_05_slash_dzem-truskawkowy-z-kwiatami-czarnego-bzu/l/387856467.JPG)