ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowo – ziemniaczana

Sałatka śledziowo – ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Sałatka śledziowo – ziemniaczana to wspaniała sałatka, pasująca na wigilijny stół. Można ją również podać jako sylwestrową czy imieninową przekąskę. Sałatka jest lekka, a smak przyjemny, zbalansowany.
Składniki:
350 g solonych płatów śledziowych (a’la matiasów)
3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (średnie)
3 jajka na twardo
3 ogórki kiszone (większe)
1 czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
1 garść posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Śledzie moczyć przez 30 minut w wodzie lub mleku.
Ziemniaki, jajka i jabłko obrać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem.
Ziemniaki, jajka, jabłko i śledzie pokroić w ok. ½ cm kostkę.
Wszystko przełożyć do miski. Ogórki cienko obrać ze skórki, pokroić w słupki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników.
W niedużej salaterce wymieszać razem majonez, jogurt i musztardę oraz sól, pieprz i koperek.
Powstałym sosem zalać sałatkę.
Wszystko razem wymieszać, nakryć folią spożywczą i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 6 godzin. Sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2018/12/salatka-sledziowo-ziemniaczana