Wykonanie
Sałatka pieczarkowa jest chyba jedną z najrzadziej przyrządzanych przeze mnie sałatek.Powodem jest to,że bardzo,ale to bardzo nie lubię kroić
pieczarek.Mój M.za to jest w tym specjalistą i choć na ogół nie należy do anielsko cierpliwych osób,to
pieczarki,nawet sporą ilość,jest w stanie pokroić w idealnie równą kosteczkę małych rozmiarów. Ta
sałatka zachęciła mnie do podjęcia kolejnej próby na cierpliwość.Poległam-70 dkg
pieczarek wylądowało "pociachanych"w misce,jednak smak sałatki sprawił,że do niej
wrócę.Nie wzorowałam się ściśle na oryginalnym przepisie,nieco inaczej przygotowałam
pieczarki i użyłam odrobinę innych ilości składników.
75 dkg
pieczarek1 puszka
kukurydzy4-5
ogórków kiszonych niezbyt dużych1
czerwona cebula1
jabłko3-4
jajka ugotowane na twardoświeży
koperek - ilość wg.uznania2 łyżeczki
musztardy Dijon
majonezsól i
pieprz do smaku w razie potrzeby
Pieczarki oczyszczam,płuczę i kroję w kostkę.W garnku zagotowuję osoloną
wodę i gotuję w niej
pieczarki 5 min.następnie odsączam na sitku i zostawiam do ostygnięcia.Do misku wsypuję odsączoną
kukurydzę,pokrojone w kostkę
ogórki,
jajka,
cebulkę i obrane
jabłko.
Koperek siekam i dosypuję do miski.Gdy
pieczarki ostygną,dodaję je do reszty.
Sałatkę mieszam z
majonezem i
musztardą i lekko doprawiam
pieprzem i
solą.Ostrzożnie z
przyprawami,jeśli nie chcemy uzyskać bardzo
ostrego smaku,
musztarda Dijon jednak do bardzo delikatnych nie należy.Smacznego!!!