Wykonanie
Poziom trudności
Sałatka śledziowo – ziemniaczana to wspaniała
sałatka, pasująca na wigilijny stół. Można ją również podać jako sylwestrową czy imieninową przekąskę.
Sałatka jest lekka, a smak przyjemny, zbalansowany.Składniki:350 g solonych płatów
śledziowych (a’la
matiasów)3 ugotowane w mundurkach
ziemniaki (średnie)3
jajka na twardo3
ogórki kiszone (większe)1
czerwona cebula1 kwaśne
jabłko2 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu greckiego1 łyżeczka ostrej
musztardy (np. rosyjskiej)1 łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego,
czarnego pieprzu1 garść posiekanego
koperkuSposób przygotowania:
Śledzie moczyć przez 30 minut w wodzie lub
mleku.
Ziemniaki,
jajka i
jabłko obrać. Wymoczone
śledzie osuszyć ręcznikiem.
Ziemniaki,
jajka,
jabłko i
śledzie pokroić w ok. ½ cm kostkę.
Wszystko przełożyć do miski.
Ogórki cienko obrać ze skórki, pokroić w słupki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników.
W niedużej salaterce wymieszać razem
majonez,
jogurt i
musztardę oraz
sól,
pieprz i
koperek.
Powstałym sosem zalać
sałatkę.
Wszystko razem wymieszać, nakryć folią spożywczą i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 6 godzin.
Sałatka może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!