ßßß
Sposób przygotowania:Na oleju rzepakowym podsmażamy drobno pokrojony por (biała część), seler naciowy, cebulę i starty imbir, całość posypane solą i pieprzem. W garnku umieszczamy obraną marchew, pietruszkę, zieloną część pora, pokrojonego ziemniaka, listek i ziele. Całość zalewamy wodą lub bulionem( tak by przykryć warzywa) i zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy podsmażoną zawartość patelni i całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką ostrą, papryką wędzoną i opcjonalnie dodajemy mleczko kokosowe. Przestudzoną zupę blendujemy na krem. Podajemy z grzankami czosnkowymi z pieczywa żytniego, podprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu.
Tak przygotowana zupa porowa jest przepyszna, rozgrzewa, syci, chrupie. Zazwyczaj domowe pieczywo na grzanki posypuje dodatkowo czosnkiem więc nadają one aromatu zupie. Spróbujcie koniecznie w mroźny dzień, zupa jest rewelacyjna.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:6 Średnia:2 . 7/5]