Wykonanie
Zima to mój ulubiony czas na zupy. Przyjemnie jest wrócić do domu ze świadomością, że w lodówce czeka zupa, która w kilka chwil rozgrzeje i nasyci. Zupy idealnie sprawdzą się jako mały lunch czy kolacja- sycąca ale przy tym lekkostrawna. Moja zimowa propozycja na zupę rozgrzewającą i wzmacniającą odporność to zupa porowa z dodatkiem
imbiru.Gęsta, kremowa, z lekkim
imbirowym „szczypaniem” w
język i mnóstwem chrupiących dodatków, zupa porowa idealna!Składniki:Średni
porCebula 1 szt
Seler naciowy 2 łodygi
Imbir 3 cm
MarchewPietruszkaZiemniak 1 szt
Listek laurowy 2 szt
Ziele angielskie 2 szt
Bulion lub
woda 1 litr
Mleczko kokosowe 2 łyżki (opcjonalnie)
Olej rzepakowyPrzyprawy:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
papryka ostra,
papryka wędzonaDodatki: grzanki z
pieczywa żytniego,
pestki dyni,
parmezanSposób przygotowania:Na
oleju rzepakowym podsmażamy drobno pokrojony
por (biała część),
seler naciowy,
cebulę i starty
imbir, całość posypane
solą i
pieprzem. W garnku umieszczamy obraną
marchew,
pietruszkę, zieloną część
pora, pokrojonego
ziemniaka, listek i ziele. Całość zalewamy
wodą lub
bulionem( tak by przykryć warzywa) i zagotowujemy. Do wrzącej
wody dodajemy podsmażoną zawartość patelni i całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową,
papryką ostrą,
papryką wędzoną i opcjonalnie dodajemy
mleczko kokosowe. Przestudzoną zupę blendujemy na krem. Podajemy z grzankami czosnkowymi z
pieczywa żytniego, podprażonymi
pestkami dyni i odrobiną
parmezanu.
Tak przygotowana zupa porowa jest przepyszna, rozgrzewa, syci, chrupie. Zazwyczaj domowe
pieczywo na grzanki posypuje dodatkowo
czosnkiem więc nadają one aromatu zupie. Spróbujcie koniecznie w mroźny dzień, zupa jest rewelacyjna.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:6 Średnia:2 . 7/5]