Wykonanie
Share the post "Rolada ziemniaczana z
mięsem,
serem i
szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"Dziś przedstawiam coś obłędnie pysznego. Jakiś czas temu zobaczyłam na fejsie filmik z przygotowaniem tego dania ze strony Tasty, i poczułam, że muszę to zrobić. W pierwszy wolniejszy weekend zabrałam się do dzieła i powstała przepyszna rolada z
ziemniaków zapieczonych w
parmezanie, nadziana sosem mięsnym,
śmietankowym szpinakiem i dużą ilością
mozzarelli – obłęd! To jest przepyszne! I wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English(8 porcji)Składniki:6
ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie (3 mm) plasterki2 szklanki startego
parmezanu3 łyżeczki
soli4 łyżki
oleju roślinnego1
cebula, pokrojona w kostkę450 g mielonej
wołowiny1 puszka x 400 g krojonych
pomidorów4 łyżki posiekanej świeżej
natki pietruszki1 łyżeczka mielonej
papryki400 g
szpinaku baby2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 szklanka
sera ricotta1 szklanka startej
mozzarelliPrzygotowanie:Wyłóż na blaszce papier do pieczenia i posyp go równomiernie połową
parmezanu. Następnie ułóż na niej plasterki
ziemniaków tak by nachodziły na siebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę.Posyp całość resztą
parmezanu, dopraw 1 łyżeczką
soli i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 30 minut, aż
ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach.W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki
oleju, włóż
cebulę i smaż do ładnego skarmelizowania, przez około 15 minut.Dodaj
wołowinę, rozdrobnij ją drewnianą łyżką i wymieszaj z
cebulą. Wmieszaj
pomidory, 3 łyżki
natki pietruszki,
paprykę, 1 łyżeczkę
soli i dużą szczyptę
pieprzu, wymieszaj i smaż aż
mięso się zarumieni.W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju, dodaj
szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym wmieszaj 1 łyżeczkę
soli i
czosnek. Podgrzej przez chwilę, po czym przełóż go do miski i wymieszaj z
ricottą.Wyłóż
szpinak równomierną warstwą na ziemniakach, na
szpinak wyłóż równomiernie
mięso i posyp całość
mozzarellą.Zawiń całość w luźną roladę (tak by składniki nie wypadały z końca rolady) i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 15 minut.Posyp resztą
pietruszki, pokrój w plastry i podawaj roladę jeszcze gorącą.Smacznego!
English versionCheesy potato roll with meat and spinach(8 servings)Ingredients:6 potatoes, peeled and thinly sliced (3 mm)2 cups grated
parmesan cheese3 teaspoons salt4 tablespoons vegetable oil1 onion, diced450 g ground beef1 can x 400 g diced tomato4 tablespoons fresh parsley, chopped1 teaspoon
paprika400 g baby spinach2 cloves garlic, minced1 cup
ricotta cheese1 cup shredded
mozzarella cheesePreparation:On a parchment paper-lined baking sheet, sprinkle half of the
Parmesan cheese and spread until it is evenly covering the parchment paper. Place the potatoes over the
parmesan so each potato is overlapping the previous potato both vertically and horizontally. Continue until the entire pan is filled with potatoes.Sprinkle to rest of the
Parmesan evenly over the potatoes. Season with 1 teaspoon of salt and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes, until golden and the potatoes are flexible and slightly crispy on the edges.In a deep pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the onions, and cook until caramelized, about 15 minutes.Add the beef break up with wooden spoon and mix with the onion. Mix in the tomatoes, 3 tablespoons of parsley,
paprika, 1 teaspoon of salt, and pepper, stir and cook until the beef is browned and cooked through.In a large pan heat 2 tablespoons of oil over medium heat, add the spinach, cook until wilted and stir in 1 teaspoon of salt and the garlic. Mix spinach mixture with the
ricotta and set aside.Evenly spread the spinach mixture over the cooked potato sheet. Next evenly spread the beef mixture over the spinach and sprinkle
mozzarella over the beef.Take one end of the potato sheet holding the parchment paper begin rolling upward, making sure the ingredients are not coming out the ends. Once the it is completely rolled place the potato roll on the parchment paper and bake in the preheated to 180 oC oven for 15 minutes.Sprinkle with parsley for garnish, slice and
serve immediately.Enjoy!
Share the post "Rolada ziemniaczana z
mięsem,
serem i
szpinakiem / Cheesy potato roll with meat and spinach"