Wykonanie
Świetny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu. Pyszny
makaron w
sosie pomidorowym z
mięsem mielonym i
parmezanem, a na koniec zapieczony pod kołderką z
mozzarelli.Polecam!Przygotowanie składników: 5 min, Czas smażenia i pieczenia: 20 min, Przygotowanie całości: 25 minPenne zapiekane z
mięsem i
serami (6-8 porcji)Składniki:250 g suchego
makaronu penne (lub innego ulubionego)450 g
mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego2 łyżki
oleju1 duża
cebula pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka mielonej wędzonej
papryki (lub słodkiej)400 g krojonych
pomidorów z puszki1/4 szklanki startego
parmezanu1 1/4 szklanki startej
mozzarelliposiekana
natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź,przelej zimną
wodą i odstaw na bok.Włącz piekarnik, ustaw funkcję grilla i temp. 180 oC.Rozgrzej
olej na dużej (najlepiej przystosowanej do piekarnika) patelni i włóż
cebulę z
czosnkiem. Smaż do lekkiego zrumienienia.Dodaj
mięso,
sól,
pieprz i
paprykę. Smaż rozdrabniając je, aż do zrumienienia (ok. 5-7 minut). Odlej z patelni nadmiarowy tłuszcz jeżeli się wytopił.Włóż
pomidory, wsyp
parmezan, 1/4 szklanki
mozzarelli i
makaron. Wymieszaj dokładnie całość i smaż do momentu rozpuszczenia się
sera.Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.Posyp danie resztą
mozzarelli i włóż patelnię do piekarnika na środkową półkę. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni,przełóż danie do naczynia żaroodpornego,posyp
mozzarellą i dopiero włóż do piekarnika. Zapiekaj ok. 5 minut, aż
ser się rozpuści i delikatnie zbrązowi.Smacznego!
Share the post "Penne w mięsnym
sosie pomidorowym zapiekane z
mozzarellą i
parmezanem"