Wykonanie
Delikatne i puszyste ciasto ucierane z dodatkiem
rabarbaru i
malin. Jeśli u Ciebie nie można dostać świeżych
malin, użyj jak ja - mrożonych (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać). Doskonałe ciasto do
herbaty na podwieczorek. Słodkie z kwaskową nutą
owoców - idealne :-).Składniki:185 g
masła220 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii420 g
mąki pszennej50 g
skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) kwaśnej gęstej
śmietany 12% lub 18%300 g
rabarbaru pociętego w 1-2 cm kawałki (
rabarbaru nie obieramy)300 g
malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ekstrakt z
wanilii i utrzeć. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać
rabarbar,
maliny i wymieszać.Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.Składniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki
soku z cytrynyOba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli
lukier jest zbyt gęsty - dolać
soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Taste of
Home, przepis zmodyfikowany.