Ciasto z rabarbarem i malinami

nazwa

Wykonanie

Delikatne i puszyste ciasto ucierane z dodatkiem rabarbaru i malin. Jeśli u Ciebie nie można dostać świeżych malin, użyj jak ja - mrożonych (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać). Doskonałe ciasto do herbaty na podwieczorek. Słodkie z kwaskową nutą owoców - idealne :-).
Składniki:
185 g masła
220 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
420 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml (1 szklanka) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
300 g rabarbaru pociętego w 1-2 cm kawałki (rabarbaru nie obieramy)
300 g malin
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać, przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać rabarbar, maliny i wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub krócej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować, kroić i podawać.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki soku z cytryny
Oba składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty - dolać soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Taste of Home, przepis zmodyfikowany.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-malinami