Wykonanie

Wspaniały sernik z musem
rabarbarowym,
bitą śmietaną i z
pistacjami. Mus
rabarbarowy jest oczywiście dla fanów tego cudownego warzywa, a dzięki użyciu tylko czerwonych części łodyg otrzymujemy apetyczny, nieśmiało różowy i landrynkowy kolor musu. Ten przepis będzie dopełnieniem mojej kolekcji ciast i wypieków z
rabarbarem, z chęcią
będę ciasto powtarzać i
wrócę do niego za rok :).Spód:2 opakowania
herbatników typu 'petitki'Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%2 duże
jajka1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii, ekstraktu z
wanilii lub 1 opakowanie
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Głębszą formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć
herbatniki, jeden przy drugim. Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, całkowicie wystudzić.Mus
rabarbarowy:750 g różowego
rabarbaru lub wybarwionych na czerwono części łodyg tradycyjnego
rabarbaru, świeżego lub mrożonegoświeżo wyciśnięty sok z połowy
cytryny100 g
cukru12 g
żelatyny w proszku (4 łyżeczki)4 łyżki zimnej
wody400 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Żelatynę zalać zimną
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Rabarbar (pokrojony na 1 cm kawałki),
sok z cytryny i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru. Gotować dłużej, na niedużym ogniu do całkowitego zmięknięcia
rabarbaru (zacznie się rozpadać) i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Takie puree (w porównaniu do puree z
truskawek lub
malin) będzie dość gęste.Napęczniałą
żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do gorącego
rabarbarowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Do gęstego puree z
rabarbaru dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą
bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu
rabarbarowego wylać na wystudzony sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na kwadraty, a każdą porcję ozdobić
bitą śmietaną i posiekanymi drobno
pistacjami.Dodatkowo:300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudrugarść posiekanych
pistacjiŚmietanę kremówkę i
cukier puder ubić do otrzymania kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i ozdobić ciasto.Smacznego :-).



