ßßß Cookit - przepis na Sernik waniliowy z różowym rabarbarem

Sernik waniliowy z różowym rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Różowy rabarbar tzw. forced rhubarb pojawia się w sprzedaży już w styczniu, na długo przed rzeczywistym sezonem na rabarbar w ogródkach. W UK największe 'zagłębie' rabarbarowe jest w Yorkshire, gdzie uprawia się go bez dostępu światła, a zbiera przy świecach... Rabarbar ten jest delikatniejszy i słodszy niż tradycyjny. Zachwyca kolorem w wypiekach i deserach. Jeśli nie możecie go nigdzie zakupić wybierajcie bardziej czerwone części łodyg, zielone zużywając np. do kompotu. Do różowego, landynkowego rabarbaru upiekłam sernik waniliowy. Wspaniale wygląda przykryty różową pierzynką, a o smaku chyba nie muszę pisać, pycha!
Składniki na spód:
160 g ciastek maślanych, owsianych lub pełnoziarnistych
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód. Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.
Sos z różowego rabarbaru:
250 g różowego rabarbaru (lub czerwonych części łodyg ze zwykłego rabarbaru)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, do jej przykrycia (ok. 30 ml), odstawić na 10 minut.
Rabarbar pokroić na małe kawałki (łodyg nie obieramy). Umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, wanilią, dodać 1 łyżkę wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 10 minut lub dłużej, aż do całkowitego rozgotowania się i zmięknięcia rabarbaru, często mieszając (w razie konieczności można dolać dodatkową 1 łyżkę wody). Gorący i rozgotowany zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Sos rabarbarowy wyłożyć na powierzchnię sernika, wyrównać. Schłodzić.
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Smacznego :-).
-------------------
Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rozowym-rabarbarem