Wykonanie

Różowy
rabarbar tzw. forced rhubarb pojawia się w sprzedaży już w styczniu, na długo przed rzeczywistym sezonem na
rabarbar w ogródkach. W UK największe 'zagłębie'
rabarbarowe jest w Yorkshire, gdzie uprawia się go bez dostępu światła, a zbiera przy świecach...
Rabarbar ten jest delikatniejszy i słodszy niż tradycyjny. Zachwyca kolorem w wypiekach i deserach. Jeśli nie możecie go nigdzie zakupić wybierajcie bardziej czerwone części łodyg, zielone zużywając np. do kompotu. Do różowego, landynkowego
rabarbaru upiekłam sernik
waniliowy. Wspaniale wygląda przykryty różową pierzynką, a o smaku chyba nie muszę pisać, pycha!Składniki na spód:160 g
ciastek maślanych, owsianych lub pełnoziarnistych30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie250 ml kwaśnej
śmietany 18%3
jajka1/2 - 2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub pasty z
wanilii lub 8 g
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę
serową umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na podpieczony wcześniej spód. Piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Sos z różowego
rabarbaru:250 g różowego
rabarbaru (lub czerwonych części łodyg ze zwykłego
rabarbaru)2 łyżki
cukru1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii1 łyżeczka
żelatyny w proszku lub 1 listek
żelatynyŻelatynę w proszku zalać zimną
wodą, do jej przykrycia (ok. 30 ml), odstawić na 10 minut.
Rabarbar pokroić na małe kawałki (łodyg nie obieramy). Umieścić w garnuszku, zasypać
cukrem,
wanilią, dodać 1 łyżkę
wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 10 minut lub dłużej, aż do całkowitego rozgotowania się i zmięknięcia
rabarbaru, często mieszając (w razie konieczności można dolać dodatkową 1 łyżkę
wody). Gorący i rozgotowany zdjąć z palnika, dodać napęczniałą
żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić w temperaturze pokojowej.Sos
rabarbarowy wyłożyć na powierzchnię sernika, wyrównać. Schłodzić.* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
